MUS JABŁKOWY

Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na mus jabłkowy, idealny do ciast, naleśników, a nawet do wyjadania go łyżeczką ze słoika ;) Pyszny, domowy, o lekko kwaśnym smaku. Po przygotowaniu mus można przechowywać przez kilka dni w lodówce, włożyć do słoika i poddać procesowi pasteryzacji. Mus można też przełożyć do pudełka lub woreczka do mrożenia, szczelnie zamknąć i zamrozić. A kiedy tylko najdzie nas ochota na szarlotkę, wystarczy otworzyć słoik z musem lub go rozmrozić i gotowe. 


Mus jabłkowy- składniki:
* 1 kg jabłek (najlepsze będą jabłka lekko kwaśne)
* 70 ml wody
* 3-4 łyżki soku z cytryny
* opcjonalnie cukier do smaku
* opcjonalnie odrobina mielonego cynamonu

Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je w kostkę i przełożyć do garnka. Wlać wodę i sok z cytryny, ewentualnie wsypać cukier i cynamon. Gotować jabłka na średnim ogniu około 25-30 minut, co jakiś czas je mieszając i delikatnie rozgniatając (czas gotowania zależy od rodzaju jabłek). 
Gotowy mus przełożyć do miseczki i przechowywać w lodówce. Jeśli mają postać dłużeć należy mus przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki przełożyć do garnka, wlać wody do około 3/4 wysokości słoika. Wodę w garnku zagotować. Zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki około 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)