Mus jabłkowy- składniki:
* 1 kg jabłek (najlepsze będą jabłka lekko kwaśne)
* 70 ml wody
* 3-4 łyżki soku z cytryny
* opcjonalnie cukier do smaku
* opcjonalnie odrobina mielonego cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je w kostkę i przełożyć do garnka. Wlać wodę i sok z cytryny, ewentualnie wsypać cukier i cynamon. Gotować jabłka na średnim ogniu około 25-30 minut, co jakiś czas je mieszając i delikatnie rozgniatając (czas gotowania zależy od rodzaju jabłek).
Gotowy mus przełożyć do miseczki i przechowywać w lodówce. Jeśli mają postać dłużeć należy mus przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki przełożyć do garnka, wlać wody do około 3/4 wysokości słoika. Wodę w garnku zagotować. Zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)