Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą

 Młoda kapusta przygotowana w wersji z marchewką, kiełbasą i boczkiem. Bez zagęszczania mąką!

 

Składniki:

główka młodej kapusty,

średniej wielkości cebula,

2 średnie marchewki,

120 g kiełbasy,

100 g boczku w plastrach (w mnie surowy)

łyżka masła, 

sól, pieprz,

3-4 liście laurowe,

kilka ziaren ziela angielskiego


Przygotowanie:

Kapustę kroimy na pół, usuwamy twardą część głąbu kapusty, a następnie szatkujemy.

Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach.

Wkładamy razem do garnka z grubym wraz z łyżką masła liściem laurowym oraz zielem angielskim. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 10 minut.

Na patelni podsmażamy (najlepiej już bez tłuszczu lub na bardzo niewielkiej ilości), drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz w paski boczek - przez około 5 minut.

Następnie dodajemy do kapusty, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty.


Komentarze

Prześlij komentarz