niedziela, 22 maja 2022

Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka

Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka
Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Torki, gmina Medyka, powiat przemyski

Przepis na to ciasto zaciekawił mnie przede wszystkim z powodu nietypowej masy jabłkowej. Nigdy o takiej nawet nie słyszałam, nie mówiąc o kosztowaniu. Pokrojone jabłka podgotowuje się w wodzie, do której później dodaje się budynie wymieszane z wodą oraz galaretkę. Powstałym w ten sposób „kisielem” zalewa się jabłka ułożone na upieczonym biszkopcie. Na kisiel z kolei wykłada się ciasto z kokosa i ponownie całość piecze się w piekarniku. Warto wybrać soczyste, kwaskowate jabłka, które zachowują swój smak i intensywność, dzięki czemu ciasto ma świeży smak. Uprzedzam też, że zarówno biszkopt, jak i ciasto kokosowe są dość słodkie i jeśli za tym nie przepadacie, dodajcie nieco mniej cukru.

Przepis Stowarzyszenia Mieszkańców Wsi Torki ,,Nie tylko dla siebie” pochodzi z publikacji: Regionalne dziedzictwo kulinarne LGD „Ziemia Przemyska”.


Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka
Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kisiel:

  • 6-7 jabłek
  • 750 ml wody
  • 1 zielona galaretka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem

Wierzch:

  • 200 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 jajka

Biszkopt:

Białka ubijamy mikserem i po kilku minutach ubijania dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Kiedy białka z cukrem są już ubite, dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijemy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Kisiel:

Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Zalewamy je woda i gotujemy na wolnym ogniu (od zagotowania gotujemy przez 5 minut). Owoce odkładamy, a do kompotu wlewamy budynie wymieszane z niewielką ilością wody (około 200 ml) i zagotowujemy mieszając. Na koniec dodajemy galaretkę, wyłączamy gaz i mieszamy, żeby galaretka dobrze się rozpuściła. Jabłka rozkładamy na ostudzonym biszkopcie i zalewamy lekko przestudzonym kisielem.

Wierzch:

Margarynę lub masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z 3 żółtkami. Na koniec ubijamy białka i dodajemy je do masy. Masę rozkładamy na kisielu i całość podpiekamy na wyższej półce w piekarniku, w temperaturze 180 stopni C, aż wierzch się dobrze zarumieni (około 15-20 minut).


Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka
Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

 

 

5 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie. Muszę koniecznie przetestować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki tej galaretce ciasto wygląda jeszcze bardziej apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis nie dla mnie, bo nie lubię jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wygląda, choć ten kokos nieco egzotyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda i smakuje super.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.