Młoda kapusta z koperkiem

młoda kapusta z koperkiem

Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Można ją robić na wiele sposobów, na surowo, w formie zasmażanej, jako bigos czy też delikatnie duszoną. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam ją w wersji delikatnej. Młoda kapusta z koperkiem to szybki i prosty w wykonaniu pomysł na obiad czy kolację.

Kapusta przygotowana z tego przepisu jest lekka, lekkostrawna, bardzo smakuje dzieciom i dorosłym. Można ją podawać z ziemniakami z wody, ziemniakami purée, ale również z kluskami, kopytkami, pysznie smakuje z dodatkiem ulubionego mięsa. Tak przygotowana młoda kapusta z koperkiem nie ma zasmażki, więc jest świetna dla osób, które są na diecie bądź dbają o dietę, jeśli ilość masła jest za duża możesz ją odrobinę zmniejszyć.

Młodą kapustę można robić również na wiele innych sposobów. Najczęściej przygotowuję ją w postaci różnych surówek z dodatkiem majonezu bądź oliwy z oliwek. Do kapusty pasują wszystkie świeże warzywa np. marchewka, świeży ogórek, pomidorki koktajlowe. Do tego zawsze dodaję sporą ilość koperku, szczypiorku bądź pietruszki.

młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem – Składniki

  • spora główka młodej kapusty
  • średni pęczek koperku
  • 2 czubate łyżki masła (mniej niż 100 g)
  • płaska łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soku z cytryny

Młoda kapusta z koperkiem – Wykonanie

Kapustę obierz z zewnętrznych liści, chyba, że są ładne i jędrne to możesz je zostawić. Kapustę podziel na kilka mniejszych części a następnie poszatkuj na drobno.

Poszatkowaną kapustę włóż do garnka, dolej zimną wodę a następnie gotuj na niskiej mocy palnika pod przykryciem przez około 5 minut. Kolejno gotuj przez około 3 minuty bez przykrycia.

Do kapusty dodaj masło, sól, pieprz, cukier, całość wymieszaj.

Ponownie przykryj garnek przykrywką i gotuj do 10 minut na małej mocy palnika, aż kapusta będzie miękka (należy pilnować, by się nie rozgotowała).

Koperek poszatkuj na drobno, dodaj do garnka, gotuj jeszcze 2 minuty.

Na koniec dodaj sok z cytryny i ostatni raz zamieszaj.

Młoda kapusta z koperkiem najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

młoda kapusta z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *