Zupa krem z batatów

0 0
Zupa krem z batatów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Olej: 1 łyżka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 2-3 cm
Bataty: 3 duże
Marchewka: 1 sztuka
Czerwona pasta curry: 3 łyżeczki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Kurkuma: 1/2 łyżeczki
Mleczko kokosowe: 400 ml
Bulion warzywny: 800 ml
Sok z cytryny: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku

Zupa ze słodkich ziemniaków wygląda i smakuje REWELACYJNIE!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Słodkie ziemniaki są coraz popularniejsze w Polsce. Większość marketów ma je w swojej ofercie, ich cena nie przyprawia o zawrót głowy, a można z nich ukręcić naprawdę ciekawe potrawy. Tym razem postawiłem na krem z batatów. Jeśli lubisz zupy o wyjątkowym smaku, to ta z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Zupa krem z batatów

Połączenie słodkich ziemniaków, kremowego mleczka kokosowego, ostrej pasty curry z nutą wędzonej papryki i wspaniałym aromatem płynącym wprost ze smażonej cebuli i czosnku… Wszystkie składniki zblendowane ze sobą tworzą niesamowicie PYSZNĄ zupę, której smak powala na kolana!

Krem z batatów zazwyczaj podaję skropiony roślinną śmietanką lub mleczkiem kokosowym, posypuję granatem, solonymi orzeszkami ziemnymi i pietruszką. Gdy mam więcej czasu, podają krem ze słodkich ziemniaków w towarzystwie własnej roboty pieczywa. Zazwyczaj robię zakręcone bułeczki czosnkowe, podpłomyki lub klasyczne bułki pszenne.

Co jeszcze możesz zrobić ze słodkich ziemniaków?

Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni, żeby ukręcić dzisiejszy krem z batatów!

Zupa krem z batatów - przepis na zupę krem z batatów

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Olej: 1 łyżka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 2-3 cm
Bataty: 3 duże
Marchewka: 1 sztuka
Czerwona pasta curry: 3 łyżeczki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Kurkuma: 1/2 łyżeczki
Mleczko kokosowe: 400 ml
Bulion warzywny: 800 ml
Sok z cytryny: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i smaż ją na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodaj posiekany imbir i czosnek i smaż kolejne 2 minuty.

2
Gotowe

Bataty oraz marchewkę obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Dodaj pastę curry oraz pozostałe przyprawy i smaż przez 2 minuty.

3
Gotowe

Do garnka wlej mleczko kokosowe, bulion i gotuj do momentu, aż bataty i marchewka zrobią się miękkie. Pod koniec dodaj sok z cytryny.

4
Gotowe

Zblenduj zawartość garnka w blenderze kielichowym lub przy pomocy blendera ręcznego, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby zupa była zbyt gęsta, możesz dodać troszkę więcej bulionu. Zupa krem z batatów jest już gotowa. SMACZNEGO!

Konrad Budzyk

Kasza jaglana z warzywami - przepis na kaszę z warzywami
previous
Kasza jaglana z warzywami
Zupa orzechowa z jarmużem i batatami - przepis na zupę orzechową
next
Zupa orzechowa z jarmużem i batatami
Kasza jaglana z warzywami - przepis na kaszę z warzywami
previous
Kasza jaglana z warzywami
Zupa orzechowa z jarmużem i batatami - przepis na zupę orzechową
next
Zupa orzechowa z jarmużem i batatami
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena

raczej warzywa nie zmiękną, gdy doda się sok z cytryny… to trzeba zrobić na końcu

Konrad Budzyk

Rzeczywiście, już poprawiłem 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x