niedziela, 22 maja 2022

Szparagi w cieście francuskim


Szparagi w cieście francuskim są świetną przekąską na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas imprez domowych jak i na działce, pikniku....

Najlepsze będą szparagi zielone, ale białe też będą pyszne.

Odłamać końcówki szparagów – nie obcinamy, tylko odłamujemy, dzięki temu nie będzie włóknistych końcówek.

Szparagi obrać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw.

Zielonych szparagów prosto z pola nie musimy obierać.

Białe szparagi ugotować – wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli. Gotować pod przykryciem, 5 minut od zagotowania.

Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości około 1,5 cm.




Zawinąć ciasto wokół szparagów.




Posmarować rozbełtanym jajkiem, 



posypać czarnuszką lub sezamem.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 – 20 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno.



  • Pęczek szparagów,

  • opakowanie ciasta francuskiego,

  • jajko,

  • ziarna czarnuszki lub sezamu,







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz