Serniczki w słoiczkach – deser na zimno
Dni są coraz cieplejsze. Lato zbliża się wielkimi krokami. Znów zaczynają u mnie królować desery i ciasta na zimno. Dziś przepis na jeden z nich. Pyszne i proste w przygotowaniu serniczki w słoiczkach. Ten prosty deser na zimno sprawdzi się idealnie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Możemy go też śmiało zaserwować na różnych spotkaniach i przyjęciach. Moje małe serniczki na zimno zwieńczyłam truskawkową glazurą. Całość jest pyszna i pięknie się prezentuje. Spróbujcie.
Składniki:
- 500 g dobrej jakości sera na sernik
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać trochę więcej
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 16 g żelatyny + około 50 ml wody
- około 1/4 szklanki mleka
- glazura mirror o smaku truskawkowym Ascanio Kandy
Z podanych składników można też przygotować sernik w małej tortownicy 20-22 cm.
Przygotowanie:
Do miski przekładamy oba rodzaje sera i oba rodzaje cukru. Miksujemy składniki do połączenia. Na tym etapie można sprawdzić smak masy i ewentualnie dodać więcej cukru pudru.
Do garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy krótką chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Kolejno dodajemy 1 łyżkę masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy – mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników.
Masę wykładamy do słoiczków. Wkładamy na kilka minut do lodówki. Po tym czasie na chwilę wyciągamy nasz deser, dekorujemy wierzch glazurą i wkładamy całość znów do lodówki (na minimum 3 godziny) do całkowitego stężenia masy. Ja zostawiam serniczki na noc w lodówce.
Smacznego