Lubicie kaszki? A wasze dzieci?

Jak już niejednokrotnie wam pisałam i pokazywałam tutaj – u nas kaszki to hit od dekady 🙂
Odkąd mam dzieci nieustannie pojawiają się kilka razy w tygodniu – najczęściej na drugie śniadanie.
Przez tyle lat przepisy na nie zmieniają się, modyfikują bo nowe dodatki wchodzą, nowe sposoby przygotowywania, na nowe smaki mamy akurat szal.

Dzisiaj kaszka jaglana – bogata w żelazo a to ważne w diecie dzieci, szczególnie niemowlaków i nastolatek.

Kaszkę ugotowałam na czekoladowym mleku roślinnym, dodając ulubioną surówkę moich dzieci czyli jabłko z marchewką – smacznie to wyszło! Do tego ulubione toppingi i pyszka!

 

PRZEPIS CZEKOLADOWA KASZKA JAGLANA

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 szklanki czekoladowego mleka roślinnego
  • 8 łyżek bio kaszki jaglanej
  • 1 mała starta na tarce marchewka
  • 1 jabłko starte na tarce
  • na wierzch: pomarańcze, borówki i posiekana czekoladowa babeczka

 

Jak zrobić czekoladową kaszkę jaglaną:

  1. Do rondelka wlewam mleko.
  2. Następnie zaczynam podgrzewać.
  3. Kiedy mleko jest gorące wsypuję kaszkę i mieszam dynamicznie aż zgęstnieje.
  4. Wyłączam grzanie, dodaję jabłko i marchewkę, mieszam.
  5. Kaszkę przekładam do miseczek. Dekoruję cząstkami pomarańczy, posiekaną babeczką czekoladową i borówkami.