Warstwowa sałatka z tortellini

Nie będzie przesadą jeśli napiszę, że to jedna z lepszych sałatek z tortellini jakie zrobiłam. Zajmuje zaszczytne miejsce obok sałatki z tortellini, rukolą i suszonymi pomidorami, sałatki z tortellini i ananasem oraz sałatki z tortellini i kurczakiem. Smakowo najbliżej jej do tej ostatniej – kto już ją robił i smakowała mu, zapewniam, że ta również będzie smakować.

Jest pyszna, sycąca i ładnie wygląda. Idealna na przeróżne imprezy, uroczystości, urodziny itp.

  • 1 op. świeżego tortellini z mięsem
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 mini sałata rzymska
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 170 g kukurydzy

Sos:

  • 2 łyżki majonezu (u mnie po jednej łyżce ostrzejszy i łagodny)
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • granulowany czosnek
  • pieprz ziołowy
  • sól morska

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa, skrapiamy 1 łyżką oleju i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni. Studzimy.

Tortellini przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Składniki na sos łączymy ze sobą.

Sałatę rzymską myjemy, osuszamy i kroimy na drobno.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Paprykę kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.


Na dnie szklanej salaterki umieszczamy kolejno: sałatę, pomidorki, łyżkę sosu, kurczaka, łyżkę sosu, paprykę, kukurydzę, resztę sosu, tortellini.

Odstawiamy do schłodzenia.