Zaczął się kolejny sezon rabarbarowy, więc musiało pojawić się nowe ciasto z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego również jabłka i orzechy włoskie. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, pyszne. Przepis na blachę 25 cm x 36 cm
Co potrzeba:
- 5 jajek,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 szklanki oleju,
- 500 g słodkich jabłek,
- 300 g rabarbaru,
- 150 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki, dajemy do miski. Rabarbar płuczemy, odcinamy końcówki, kroimy w kawałki o grubości ok. 2 cm, dajemy do drugiej miski. Ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta, wysypujemy równomiernie orzechy (nie trzeba ich obierać ze skórki i namaczać), układamy jabłka, posypujemy równomiernie rabarbarem, na wierzch wylewamy drugą połowę ciasta.
Róbcie to za pomocą łyżki, żeby polać owoce cienką strużką, bo ciasta jest mało i nie przykryje całkiem owoców, ale to nic nie szkodzi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na 60 minut. Pieczemy na funkcji góra-dół
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1