Ciasto ucierane z jabłkami, rabarbarem i orzechami

 

Ciasto ucierane z jabłkami, rabarbarem i orzechami

Zaczął się kolejny sezon rabarbarowy, więc musiało pojawić się nowe ciasto z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego również jabłka i orzechy włoskie. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, pyszne. Przepis na blachę 25 cm x 36 cm

Co potrzeba:

  • 5 jajek,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 500 g słodkich jabłek,
  • 300 g rabarbaru,
  • 150 g orzechów włoskich

Wykonanie:

 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki, dajemy do miski. Rabarbar płuczemy, odcinamy końcówki, kroimy w kawałki o grubości ok. 2 cm, dajemy do drugiej miski. Ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta, wysypujemy równomiernie orzechy (nie trzeba ich obierać ze skórki i namaczać), układamy jabłka, posypujemy równomiernie rabarbarem, na wierzch wylewamy drugą połowę ciasta. 

Róbcie to za pomocą łyżki, żeby polać owoce cienką strużką, bo ciasta jest mało i nie przykryje całkiem owoców, ale to nic nie szkodzi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na 60 minut. Pieczemy na funkcji góra-dół

Smacznego :))

rabarbar, jabłka, orzechy włoskie, olej, ekstrakt waniliowy, wanilia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1