maja 19, 2022

Pasztet z indyka z pistacjami

Orzechy pistacjowe należą do grupy najzdrowszych przekąsek.

Pistacje posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Mogą m.in. mieć wpływ na zrównoważenie poziomu dobrego oraz złego cholesterolu.

Mają niski indeks glikemiczny, są wiec dobrym produktem dla osób cierpiących na cukrzycę czy insulinooporność. Niektóre badania wskazują nawet, że mogą pomagać w kontroli poziomu glukozy we krwi.

Pistacje wyróżniają się także wysoką zawartością błonnika, jest to więc przekąska korzystna dla naszego układu pokarmowego - może m.in. przeciwdziałać zaparciom. Brytyjskie badanie z 2012 roku wykazało, że spożywanie pistacji może zwiększać ilość korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych.

W orzeszkach pistacjowych znajdziemy także luteinę, która korzystnie wpływa na nasz wzrok.

Choć jednak pistacje niewątpliwie są źródłem wielu substancji działających korzystnie na nasze zdrowie, nie zapominajmy, że są także bogatym źródłem tłuszczu - składają się aż w 67% z tego makroskładnika. Jedzmy więc pistacje, ale zachowajmy przy tym pewien umiar. Możemy ich jednak śmiało używać jako dodatku - np. do pasztetu z indyka.



Pasztet z indyka z pistacjami - przepis

Do przygotowania pasztety będą Ci potrzebne:

  • 1kg piersi z indyka,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziarenek pieprzu,
  • 100g pistacji,
  • 2 cebule,
  • 500g wątróbek z indyka,
  • 4 jajka,
  • 100ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki oregano,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka masła klarowanego.

1. Piersi z indyka oraz oczyszczone marchewki i pietruszki zalej niewielką ilością wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, po czym duś wszystko do miękkości.
2. Wyłuskane pistacje podgotuj przez 3-4 minuty, ostudź, a następnie obierz z resztek brązowych osłonek.
3. Posiekaj cebule.
4. Wątróbki oczyść z włókien i pokrój na mniejsze kawałki.
5. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, a następnie dodaj wątróbkę i podsmaż.
6. Piersi, wątróbkę z cebulą i warzywa zmiel.
7. Do masy wbij jajka, dodaj śmietanę, sól, pieprz, gałkę i oregano, po czym dokładnie wyrób.
8. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej mięsną masę warstwami, przesypując je pistacjami.
9. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C, na dno włóż formę z wodą (dzięki temu uzyskasz funkcję pieczenia na parze 😉) i piecz pasztet przez godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger