Keto dieta, polegająca na znacznym ograniczeniu węglowodanów, przynosi ze sobą wyzwania, ale także wiele możliwości na stworzenie smacznych i zdrowych deserów. Jednym z takich przepisów jest keto tarta z masłem orzechowym i rabarbarem. Zachwyci ona Twoje kubki smakowe i równocześnie pozwoli utrzymać się w stanie ketozy. Dzisiaj przedstawiam Ci zatem przepis na to wyjątkowe keto ciasto.
Keto tarta PB&J: minimum nakładu maksimum smaku
Już tłumaczę te enigmatyczne skróty… 🙂 Chodzi o nic innego jak tartę z masłem orzechowym (z ang. Peanut Butter) i konfiturą owocową (z ang. Jelly). Właśnie skrótem PB&J określa się ulubione amerykańskie połączenie smaków, czyli masła orzechowego z owocami w postaci dżemu lub konfitury. Już na pierwszy rzut oka pracy nie ma tu za wiele… Jeśli dodam, że spodu nie musisz nawet piec, to już ogóle zakres prac zostaje ograniczony do absolutnego minimum. 😀
Keto tarta PB&J jest przy tym w pełni satysfakcjonującym keto ciastem, idealnym na letni weekend, kiedy nie chce się nawet pomyśleć o uruchomieniu piekarnika. Sprawdzi się także świetnie jako opcja awaryjna w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Jeśli korzystacie z gotowego masła orzechowego i konfitury, to całość nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
Keto tarta z masłem orzechowym i rabarbarem – składniki
Spód
To coś w rodzaju ciasta kruchego, czyli połączenie mąki kokosowej, keto słodzika i nierafinowanego oleju kokosowego. Jeśli zdecydujecie się go podpiec, to warto wymienić olej nierafinowany na rafinowany. Możecie także skorzystać z dowolnego innego przepisu na ciasto kruche z mojej strony. W tej wersji jednak spód jest całkowicie raw i zgodny z dietą wegańską.
Keto słodzidło
W przypadku spodu najlepiej sprawdzi się bezcukrowy syrop klonowy (lub domowy z tego przepisu), alluloza lub erytrytol w pudrze. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. Jeśli samodzielnie przygotujesz konfiturę, to z powodzeniem możesz użyć stewii w płynie lub napoju Bolero w pasującym smaku i kolorze.
Konfitura owocowa
U mnie pierwszy w tym roku rabarbar uduszony i zagęszczony żelatyną (opcje wegańske: glucomannan lub agar). Z powodzeniem można użyć ulubionej gotowej niskowęglowodanowej konfitury owocowej, np. malinowej, jagodowej albo z czarnej porzeczki.
Masło orzechowe i orzechy
Prawdziwe masło orzechowe 100%,. Sprawdzi się także dowolne inne masło z orzechów lub tahini, czyli pasta z sezamu (jednak nie będzie to już wtedy tarta PB&J). Jako wykończenie natomiast dodaje się także posiekane orzechy arachidowe, które nadają przyjemnej chrupkości.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Tarta PB&J
Wyposażenie
Składniki
Spód
- 100 g mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności)
- 50 g nierafinowany olej kokosowy
- 3 łyżki bezcukrowy syrop klonowy (najlepiej domowy z tego przepisu) lub zastąpić erytrytolem w pudrze
Konfitura z rabarbaru
Nadzienie
- 120 g masło orzechowe 100% (gęste)
- 150 g konfitura z rabarbaru lub dowolna konfitura owocowa
- 1 garść orzechy arachidowe
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki utrzeć w malakserze na gładką, plastyczną masę. Wylepić nią tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 15 minut. Opcjonalnie można podpiec spód przez ok. 8 -10 minut w 180°.
Konfitura z rabarbaru
- Rabarbar pokroić w kawałki i udusić w wodzie do miękkości. Jeszcze gorący posypać żelatyną (w przypadku agaru wsypać go pod koniec duszenia). Dosłodzić wybranym keto słodzidłem lub Bolero.
Wykończenie
- Na spód wyłożyć masło orzechowe, a następnie konfiturę. Posypać orzeszkami arachidowymi. Przed podaniem najlepiej schłodzić.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.