Menu Zamknij

Deser z borówkami i mascarpone

Deser z borówkami i mascarpone to pomysł na coś słodkiego do popołudniowej kawy. Desery z owocami robione w pucharkach są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych ciast pieczonych. Niekażdy posiada w kuchni piekarnik, a czasami chciałoby się zjeść coś słodkiego przygotowanego własnoręcznie. A po drugie na ciasto pieczone trzeba poświęcić trochę więcej czasu niż na przygotowanie deseru w pucharkach. Robiąc deser z borówkami i mascarpone nie ma obawy, że coś się nie uda, jak w przypadku, kiedy pieczemy coś w piekarniku. Desery w pucharkach możemy robić z różnymi świeżymi owocami, a mogą to być maliny, truskawki, jagody lub, jak u mnie, borówki. Pyszne owoce w połączeniu z delikatnym kremem śmietanowo-serowym i chrupiące herbatniki to niebo w gębie. Deser z borówkami i mascarpone zrobimy w kilka minut, a później włożymy na dłuższą chwilę do lodówki i gotowe. Do takiego deseru możemy również dodać orzechy włoskie lub ziemne i polać sosem czekoladowym. Aby urozmaicić smak deseru można również owoce mieszać.

Deser z borówkami i mascarpone

Składniki na Deser z borówkami i mascarpone:

  • 250 g borówek
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g herbatników lub solonych krakersów
Deser z borówkami i mascarpone

Przygotowanie Deseru z borówkami i mascarpone:

  1. Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia. Dodać cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami serek mascarpone ciągle miksując. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części.
  2. Borówki umyć, osuszyć. 1/3 borówek pozostawić w całości, a pozostałe przełożyć do blendera i zmiksować.
  3. Zmiksowane borówki przełożyć do jednej części masy śmietanowo-serowej. Ponownie zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników.
  4. Herbatniki albo solone krakersy przełożyć do woreczka foliowego i pokruszyć dłonią lub wałkiem do ciasta.
  5. Na spód pucharków ułożyć warstwę pokruszonych herbatników lub solonych krakersów, następnie wyłożyć krem z borówkami, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć biały krem śmietanowy. Wierzch deseru udekorować całymi borówkami.
  6. Polecam wypróbować przepis na deser z malinami i mascarpone.
Deser z borówkami i mascarpone
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *