czwartek, 19 maja 2022

Pierogi z farszem z dymnego bakłażana z beszamelem - Patlicanli manti

Przepis na te przepyszne pierogi pochodzi z książki "Stambuł do zjedzenia" Bartka Kieżuna.
Te pierogi są mega delikatne i przepyszne, kremowe wnętrze, delikatne ciasto to razem pyszny obiad na talerzu.
W książce Bartka Kieżuna jest mnóstwo przepisów na pyszne dania rodem z Turcji, polecam.
Pierogi po turecku.

Składniki:
Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej T 650
  • 150 - 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 2 duże bakłażany
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • beszamel
Beszamel:
  • 40 g masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej T 650
  • 125 ml tłustego mleka
  • sól morska
Do podania:
  • 50 g masła
  • jogurt
  • turecka papryka pul biber

Przygotowanie beszamelu:
  • Na patelni podgrzałam masło, dodałam mąkę i smażyłam aż stała się lekko kremowa, dodałam mleko i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia.
  • Gotowałam 2 - 3 minuty aż masa zgęstniała.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie farszu:
  • Bakłażany nakłułam widelcem w kilku miejscach.
  • Bakłażany ułożyłam na płytce palnika gazowego i opalałam aż skórka stała się czarna, odymiona.
  • Potem tak samo opaliłam paprykę.
  • W czasie jak papryka się odymiała ja przekroiłam bakłażany wzdłuż na połówki i wydrążyłam miąższ.
  • Wrzuciłam go na durszlak i zostawiłam na godzinę aby soki odpłynęły.
  • Osmoloną paprykę włożyłam do miseczki, nakryłam pokrywką i odstawiłam aż przestygła.
  • Paprykę obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kosteczkę.
  • Osączonego bakłażana posiekałam drobno.
  • W misce wymieszałam bakłażana, paprykę, beszamel, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie ciasta:
  • Do misy malaksera wsypałam mąkę, dodałam sól i miksując wlewałam gorącą wodę.
  • Mieszałam aż powstało jednolite ciasto.
  • Owinęłam je w folię i włożyłam na godzinę do lodówki aby odpoczęło.
Przygotowanie pierogów:
  • Rozwałkowałam cienko ciasto.
  • Wycinałam kwadraty, nakładałam farsz i zlepiałam brzegi do środka po przekątnych.
  • Bartek napisał w książce że pierożek powinien przypominać grę w niebo i piekło - pamiętacie?
  • Gotowałam pierożki w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 3 minut.
  • Podałam polane masłem, posypane pul biber i jogurtem.
  • Są pyszne, polecam.

Smacznego.
Przepis kuchni tureckiej
"Podróże małe i duże"
Na czerwcowym niebie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger