środa, 18 maja 2022

Przepis na szparagi zapiekane w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

    Szparagi, to bardzo pyszne warzywa i mamy już przepisy na szparagi. Dziś szparagi w cieście francuskim. 
    Sam byłem ciekawy co z tego wyjdzie i jak to będzie wyglądać w efekcie końcowym. Muszę dodać, że sam byłem mile zaskoczony zapiekanymi szparagami... 

👉Jak zrobić SZPARAGI zapiekane w cieście francuskim? 

Po pierwsze nie musimy martwić się jak zrobić ciasto francuskie, bo możemy... 
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • pęczek szparagów
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Szparagi myjemy osuszamy i usuwamy zdrewniałe końce (po wygięciu końcówki szparag sam się odłamuje w odpowiednim miejscu). Gotowe szparagi skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy go na 8 równych kawałków. Na każdym kawałku ciasta (po przekątnej) kładziemy 2-3 szparagi i zawijamy. 
Tak przygotowane szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy), smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy sezamem. 
Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni (góra-dół) lub 200 termoobieg i wkładamy blaszkę ze szparagami. Pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane. 
Po upieczeniu szparagi możemy jeść jeszcze ciepłe lub po wystudzeniu jako zimna przekąska.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz