Sałatka ze szparagami i mozzarellą

zielone-warzywa-w-niebieskiej-misce

 

Sezon na szparagi w pełni! Muszę przyznać, że kocham ten czas i najbardziej kocham nasze polskie zielone szparagi. Białe też są pyszne, ale nieco więcej z nimi pracy, bo po pierwsze trzeba je obrać, a po drugie muszą być młode, żeby nie były włókniste. Z zielonymi idzie bez wątpienia szybciej, tylko pamiętaj aby odłamać z nich stwardniałe końcówki.

Na blogu jest mnóstwo przepisów ze szparagami, pod tym linkiem znajdziesz mały zbiór moich ulubionych → najlepsze przepisy na szparagi.

 

Sałatka ze szparagami i mozzarellą
 

Sałatka ze szparagami i mozzarellą 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 3 garści pokrojonej sałaty
  • 2 garści musztardowca lub rukoli 
  • 1 kulka mozzarelli
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwy
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

 

 Wykonanie

  • Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi gotuj na parze przez 5 minut. Następnie przelej je zimną wodą lub obłóż lodem.
  • Cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na pół, a szparagi na ok. 3 cm. kawałki. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki.
  • Do miski włóż listki sałaty i musztardowca, cebulę, szparagi, ser i pomidorki.
  • W słoiku wymieszaj składniki na sos, dodając łyżkę zimnej wody.
  • Na koniec polej wszystko gotowym sosem i dokładnie wymieszaj.

 



Komentarze