Polędwiczki wieprzowe pieczone z pieczarkami i suszonym pomidorem

 

Polędwiczki wieprzowe pieczone z pieczarkami i suszonym pomidorem

Polędwiczki są jednym z moich ulubionych mięs. Delikatne i jak zawsze pyszne

Co potrzeba:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych,
  • 500 g pieczarek,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 50 g masła,
  • Sól

Co potrzeba na marynatę:

  • 8 łyżek oleju,
  • 1 pełna łyżeczka oregano,
  • 1 pełna łyżeczka tymianku,
  • 1 pełna łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • 6 szt. suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w drobne paski

Wykonanie:

W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Polędwiczki płuczemy, osączamy z wody, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, rozpłaszczamy z dwóch stron ręką, przekładamy do marynaty. Mieszamy, żeby mięso dokładnie się nią pokryło. Zostawiamy na 1 godzinę. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w plastry, przekładamy do miseczki. Na dużą i wysoką patelnię nadającą się do piekarnika dajemy polędwiczki w taki sposób, żeby nie nachodziły na siebie, smażymy z każdej strony po 1 minucie na większym płomieniu. Jeśli macie mniejszą patelnię, smażcie polędwiczki w dwóch partiach. Obsmażone przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy resztę marynaty, masło, przekładamy pieczarki, wsypujemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli, smażymy do zrumienienia często mieszając. Do usmażonych pieczarek wlewamy śmietankę, mieszamy, przekładamy z powrotem mięso, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C, pieczemy 30 minut na termoobiegu, po tym czasie polędwiczki delikatnie odwracamy, przykrywamy, pieczemy 15 minut.

Smacznego :))

polędwiczki wieprzowe, wieprzowina, śmietanka 30%, pieczarki, tymianek, oregano, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1