Menu Zamknij

Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem

Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem to super dodatek do obiadu, szczególnie w okresie wiosenno-letnim, ponieważ w tym czasie jest sezon na młodą kapustę. Młoda kapusta jest bardzo miękka i soczysta, więc nie potrzeba do niej wielu innych dodatków, aby surówka była dobra. Zależy to od tego, co mamy w lodówce i co lubimy. Najlepiej do tego młodego warzywa pasuje marchew, cebula i koperek, dlatego właśnie z takich składników jest zrobiona moja dzisiejsza surówka. Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem jest uniwersalna. Pasuje ona praktycznie do wszystkiego, między innymi do pieczonych lub smażonych dań mięsnych, np. schabowego, ale też do ryb. Taka surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem sprawdzi się również jako warzywny dodatek do dań z grilla. Przepis na nią jest prosty, a samo przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu. Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem będzie idealnym dodatkiem do gotowanych lub pieczonych młodych ziemniaków, polecam wypróbować!.

Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem

Składniki na Surówkę z młodej kapusty z marchewką i koperkiem:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/4 łyżeczki soli

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem

Przygotowanie Surówki z młodej kapusty z marchewką i koperkiem:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować pozostawiając głąb. Kapustę przełożyć do miski, dodać sól i dłonią lekko pognieść.
  2. Marchew umyć, obrać, zetrzeć do miseczki z kapustą na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do miski z kapustą. Koperek umyć, drobno posiekać, przełożyć do miseczki.
  3. Składniki sosu (tj. oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, ocet balsamiczny, ostrą musztardę, miód i pieprz) przełożyć do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać do połączenia składników.
  4. Tak przygotowanym sosem polać surówkę i wymieszać.
  5. Polecam wypróbować przepis na surówkę z młodej kapusty i selera.
Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem
Opublikowany wSurówki

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *