poniedziałek, 16 maja 2022

Nadziane muffiny rabarbarowe z kruszonką

Na początku Wam powiem, ze zdjęcia nie oddają wspaniałości tych muffinek.
Szybkość, z jaką znikały po upieczeniu i ostre słońce w każdym fotograficznym punkcie sprawiły, że nie wszystkie elementy mogłby zostać uchwycone w kadrze...
Zapewniam jednak, że są to jedne z najpyszniejszych wiosennych muffin z rabarbarem, jakie zjecie w tym sezonie! :)
Lekko kwaśne kawałeczki rabarbaru zatopione w złotym cieście babeczek troskliwie tulą się do śmietankowego nadzienia na bazie twarożku i mascarpone.
To wyjątkowo kremowe i uzupełniające się połączenie, gdzie słodycz przeplata się z rabarbarowym charakterem i soczystością.
W zwieńczeniu korona słodkich wypieków - kruszonka, która przykrywa nadzienie i mięciutkie ciasto, by wprowadzić odrobinę chrupiącej rozkoszy.
Tak, trzeba przygotować 3 miseczki do zrobienia tych muffinek i w każdej z nich wyczarować osobną warstwę ale obiecuję, że wszystko przygotujecie w mgnieniu oka, a efekt rozłoży Was na łopatki!
Każda muffinka to eksplozja smaku i połączenie kilku tekstur w każdym kęsie.
Złociste, pękate i pełne wiosennej lekkości i smaku nadziane muffinki rabarbarowe z kruszonką to słodka błogość mieszcząca się w dłoni, której nie można się oprzeć ;)
Nie dajcie się prosić i biegnijcie po rabarbar!























Nadziane muffiny rabarbarowe z kruszonką
Na 10-12 szt
Potrzebujesz:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3-4 średnie łodygi rabarbaru 
  • 1/4 łyzeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklani jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropel aromatu (opcjonalnie)
Nadzienie:
  • 100g mascarpone
  • 100g serka twarogowego typu President lub mocno rozdrobniony twaróg półtłusty
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50-60g masła
  • szczypta soli
Sposób przyrządzenia
Ciasto:
1. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę, powinno wyjść ok. 1,5 szklanki pokrojonego rababrbaru.
2. W dużej misce połącz mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
3. Do suchych składników dodaj olej, jogurt, wanilię (jeśli używasz) i jajko - wymieszaj na gładką, jednolitą masę.
4. Wmieszaj pokrojony rabarbar.
5. Wyłóż foremki na muffiny papilotkami lub natłuść i do każdej z foremek nałóż 1 pełną łyżkę ciasta z rabarbarem.
6. Na ciasto w foremkach wyłóż na środek nadzienie serowe - 1 czubata łyżeczka na porcję.
7. Przykryj nadzienie kolejną warstwą ciasta z rabarbarem i posyp obficie kruszoną, lekko ją dociskając.
8. Piecz w 180*C przez 20-25min.
9. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 min. przed wyjęciem muffinek z foremek.

Nadzienie serowe:
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Kruszonka:
1. Połącz w misce wszystkie składniki, zagniatając ręcznie kruszonę, do konsystencjo mokrego piasku (w razie potrzeby dodaj więcej masła lub mąki).

Smacznego!









































Mascaropne rhubarb muffins with crumble
for 10-12 muffins
Ingredients:
Muffins:
  • 1 cup of flour
  • 1/3 cup of sugar
  • 3-4 medium rhubarb stalks
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1 egg
  • 1/4 cup of vegetable oil
  • 1/2 glass of Greek yogurt
  • 1/2 teaspoon of vanilla paste or few aroma drops (optional)
Filling:
  • 100g of mascarpone
  • 100g finely crumbled semi-fat cottage cheese
  • 2 tablespoons of sugar
  • 1.5 teaspoons of potato flour
Crumble:
  • 2/3 cup of flour
  • 1/3 cup of sugar
  • 50-60g of butter
  • pinch of salt
Method
Muffins:
1. Peel the rhubarb and cut into small cubes, there should be about 1.5 cups of diced ​​rhubarb.
2. In a large bowl, combine flour, sugar, salt and baking powder.
3. Add oil, yogurt, vanilla (if used), and egg to the dry ingredients - mix until smooth.
4. Stir in the diced ​​rhubarb.
5. Line the muffin molds with muffin cups or grease them and add 1 full tablespoon of rhubarb dough to each of the molds.
6. Put the cheese filling on the center of the dough in molds - 1 heaped teaspoon per muffin.
7. Cover the filling with another layer of rhubarb dough and sprinkle generously with crumble on top, pressing it lightly.
8. Bake at 180*C for 20-25 minutes.
9. After removing from the oven, wait 5 minutes before removing the muffins from the molds.

Cream cheese filling:
1. Combine all ingredients thoroughly.

Crumble:
1. Combine all ingredients in a bowl, kneading the crumble by hand to a consistency of wet sand (add more butter or flour if necessary).

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...