Kiełbasa pieczona na młodej kapuście

Kiełbasa pieczona na młodej kapuście
Kiełbasa pieczona na młodej kapuście

Kiełbasa pieczona na młodej kapuście to proste do zrobienia danie, które można podać na pyszny obiad dla całej rodziny w sezonie wiosennym i letnim. Danie można podać z ziemniakami albo pieczywem, będzie wtedy bardziej sycące.

Do przygotowania potrawy nie potrzeba wielu składników, wystarczy główka kapusty, dobra kiełbasa, passata pomidorowa i bulion. Nie można też jej zepsuć (chyba że zostawimy kapustę na gazie przez godzinę i się spali), dlatego nawet osoby nie obeznane w kuchni sobie poradzą.

Danie jest też bardzo uniwersalne i poza sezonem na młodą kapustę można wykorzystać kapustę włoską lub pekińską, a czerwoną kiełbasę zastąpić białą.

 

Składniki na kiełbasę pieczoną na młodej kapuście (4 porcje):

  • główka młodej kapusty
  • szklanka passaty pomidorowej
  • szklanka bulionu (można zastąpić wodą)
  • 600 g dość tłustej kiełbasy (śląska)
  • sól, pieprz, po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego

 

Przygotowanie

Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, passatą pomidorową i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość dusimy przez około 25 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowaną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na niej układamy ponacinane pętka kiełbasy. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 45 min z termoobiegiem.

Kiełbasa pieczona na młodej kapuście
Kiełbasa pieczona na młodej kapuście

 

Zobacz przepisy na inne dania obiadowe z młodą kapustą:

Łazanki z młodą kapustą – pyszne i tanie danie na obiad

Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad

Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad

Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad

Print Friendly, PDF & Email