Kasza jaglana z warzywami

0 0
Kasza jaglana z warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 100g
Brokuł: 1 sztuka
Oliwa: 2 łyżki
Cebula czerwona: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Papryka czerwona: 1 sztuka
Groszek mrożony: 100g
Curry: 1-2 łyżeczki
Ostry sos: 1-2 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Mleczko kokosowe: 200g
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Orzechy: 1 łyżka
Czarnuszka: 1/2 łyżeczki
Kolendra: kilka listków

Kasza jaglana nie musi być nudna! Zobacz jak zrobić PYSZNE kaszotto z kaszy jaglanej!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Mój prosty i zarazem pełnowartościowy obiad bardzo często składa się z kaszy, całej masy świeżych warzyw i kostki tofu lub innego strączka, na który akurat mam ochotę. Tym razem chcę Wam pokazać, że kasza jaglana z warzywami wcale nie musi być nudna. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, żeby stała się PYSZNYM, AROMATYCZNYM I POCIĄGAJĄCYM DANIEM!

Kasza jaglana z warzywami

Sekretem dzisiejszego dania jest sos sojowy, mleczko kokosowe, curry oraz ostry sos. To właśnie te składniki sprawiają, że mój przepis na kaszę jaglaną z warzywami jest taki wyjątkowy.

Sprawdź również moje kaszotto z warzywami, które powstało na bazie kaszy gryczanej. Posmakować może Ci również kasza jaglana ze szpinakiem oraz kasza kuskus z warzywami.

Kasza jaglana z warzywami – KĄCIK PORAD

  • Mleczko kokosowe musi być tłuste, najlepiej to z puszki. Użyj zarówno twardej, jak i płynnej części.
  • Ostry sos którego dodałem do dzisiejszego dania, to sos sriracha, który Wam polecam.
  • Brokuły ugotuj al dente. Nie umiesz? Zobacz mój wpis jak ugotować brokuł.
  • Do podania możesz podsmażyć tofu.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 100g
Brokuł: 1 sztuka
Oliwa: 2 łyżki
Cebula czerwona: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Papryka czerwona: 1 sztuka
Groszek mrożony: 100g
Curry: 1-2 łyżeczki
Ostry sos: 1-2 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Mleczko kokosowe: 200g
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Orzechy: 1 łyżka
Czarnuszka: 1/2 łyżeczki
Kolendra: kilka listków

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinna być sypka. Brokuł podziel na niewielkie różyczki i ugotuj al dente.

2
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Smaż je przez 5 minut na średnim ogniu.

3
Gotowe

Paprykę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż kolejne 5 minut. Wsyp groszek mrożony, przyprawę curry, wlej ostry sos, sos sojowy, mleczko kokosowe i gotuj przez 3-4 minuty.

4
Gotowe

Do garnka dodaj brokuł, kaszę jaglaną, wymieszaj i dopraw do smaku.

5
Gotowe

Nakładaj kaszotto z kaszy jaglanej do miseczek, posyp orzechami, czarnuszką i świeżą kolendrą. Smacznego!

Konrad Budzyk

Hummus paprykowy - hummus z pieczoną papryką
previous
Hummus paprykowy
Zupa krem z batatów - przepis na zupę krem z batatów
next
Zupa krem z batatów
Hummus paprykowy - hummus z pieczoną papryką
previous
Hummus paprykowy
Zupa krem z batatów - przepis na zupę krem z batatów
next
Zupa krem z batatów
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Nie przepadam za mleczkiem kokosowym. Czym można je zastąpić?

Konrad Budzyk

Śmietanką lub ewentualnie pominąć 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x