Zupa krem z pomidorów i papryki to pyszna i prosta zupa, którą podasz na gorąco ze śmietanką i świeżymi ziołami. Smakuje także na zimno jako gaspacho. Wtedy zrezygnuj ze śmietanki i zastąp ją drobno posiekanymi ogórkami. Zupę przygotujesz błyskawicznie, z kilku podstawowych składników, bez użycia buliknu. Zapraszam po mój sprawdzony i jeden z lepszych przepisów na zupę krem z pomidorów i papryki.
SKŁADNIKI:
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 500 ml passaty
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki śmietanki 18% lub 30 %
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka słodkiej papryki, większa szczypta ostrej papryki, szczypta lubczyku
- sól, pieprz
Do podania: śmietanka, świeża kolendra, bazylia, koperek lub natka
PRZYGOTOWANIE:
Zupę krem z pomidorów i papryki zaczynam od naszykowania warzyw i umycia pomidorów oraz papryk.
Czosnek obieram i siekam w drobną kostkę. Pomidory i paprykę kroję w kostkę.
W szerokim i większym garnku (lepiej będzie miksować, by nie pochlapać kuchni) rozgrzewam dwie łyżki oliwy.
W garnku podsmażam posiekany czosnek i paprykę. Ustawiam małą moc palnika, garnka niczym nie przykrywam.
Po 5 minutach dodaję pomidory, mieszam. Warzywa smażę ok. 10 minut aż pomidory delikatnie się „rozlecą” i puszczą sok. Warzywa często mieszam.
Odmierz 500 ml passaty (dwie szklanki o pojemności 250 ml).
Możesz zastąpić ją przecierem pomidorowym. Do zupy dodaj passatę, dopraw, wymieszaj, gotuj chwilę.
Zupę zmiksuj na gładki krem. Najlepiej zrobisz to przy pomocy blendera z końcówką typu żyrafa.
Do gładkiej zupy krem wlej śmietankę (połowę szklanki), zupę zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie lubczykiem. Możesz dodać więcej śmietanki. Sięgnij po śmietankę 18 %, 12 % lub 30 %. Słodkiej śmietanki nie trzeba hartować w zupie.
Zupę krem podawaj z kleksem śmietanki posypaną świeżo posiekanymi ziołami, np. natką, koperkiem, bazylią lub kolendrą.
Smacznego
Zupa krem z pomidorów i papryki