Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznego ciasta drożdżowego. Słodkie ciasto i kwaśny rabarbar = połączenie idealne. 

Składniki:

- 40 g świeżych drożdży

- 550 g mąki pszennej

- 1 i 1/2 szklanki mleka

- 200 g cukru 

- 70 g masła

- 2 żółtka

- 1 białko

- 8 lasek rabarbaru

Przygotowanie:

Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy stopniowo żółtka, ciepłe mleko oraz rozczyn. Ciasto wyrabiamy a następnie stopniowo wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy aż całe masło się wchłonie. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm , smarujemy go białkiem i wykładamy na nie pokrojony rabarbar. Odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia a następnie pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze