Sezon na rabarbar trwa, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznego ciasta drożdżowego. Słodkie ciasto i kwaśny rabarbar = połączenie idealne.
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 550 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 200 g cukru
- 70 g masła
- 2 żółtka
- 1 białko
- 8 lasek rabarbaru
Przygotowanie:
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy stopniowo żółtka, ciepłe mleko oraz rozczyn. Ciasto wyrabiamy a następnie stopniowo wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy aż całe masło się wchłonie. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm , smarujemy go białkiem i wykładamy na nie pokrojony rabarbar. Odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia a następnie pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz