Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne

Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne
Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne

Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą to pyszne kruche ciasto z masą budyniową z galaretką i malinami i chrupiącą bezą na wierzchu. Jest bardzo smaczne i pięknie prezentuje się na stole. Z pewnością zachwyci waszych domowników i gości, gdyż obok takiej ślicznotki nie można przejść obojętnie.

 

Składniki na ciasto Ślicznotka:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 200 g masła
  • 3 żółtka

 

Masa budyniowa z malinami:

  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki malinowej (po około 70 g)
  • 200 g malin

 

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąki przesiewamy. Dodajemy cukier i żółtka. Zimne masło siekamy drobno nożem i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Można również wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie dno blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy bezę. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć wsypujemy powoli cukier i miksujemy do otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (24x24cm). Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Bezę pieczemy około 1h 20 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy masę budyniową. 800 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Do gorącego budyniu (po zdjęciu z palnika) wsypujemy galaretkę w proszku i dobrze mieszamy, aby się rozpuściła. Następnie wsypujemy maliny i znowu mieszamy. Masę od razu wylewamy na kruche ciasto i odstawiamy do wystudzenia.

Kiedy masa będzie zimna, kładziemy na niej wystudzoną bezę, ostrożnie, aby się nie połamała.

 

Zobacz inne ciasta z malinami:

Ciasto Słodki Poranek – lekkie i puszyste jak chmurka

Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal)

Ciasto Niezły Bajerant – z masą kajmakową i malinami

Jogurtowy murzynek z malinami

Ciasto Skrzydła Ikara – owocowa pianka bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email