Panierowane kotlety pod pierzynką

Panierowane kotlety pod pierzynką

Smaczny pomysł na filet z indyka. Mięso jest soczyste i miękkie. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.



Panierowane kotlety pod pierzynką to danie idealne na obiad dla całej rodziny. Kotlety są bardzo chrupiące, a to za sprawą panierki z płatków kukurydzianych. Pierzynka natomiast dodaje ciekawego smaku całej potrawie. Tak przygotowane kotlety są bardzo syte i pożywne. Gwarantuję, że posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom.

Jeśli znudziły Wam się zwykłe schabowe i szukacie czegoś bardziej efektownego, polecam przygotować te pyszne panierowane kotlety pod pierzynką. Poniżej znajdziecie listę składników, oraz sposób przygotowania.

PANIEROWANE KOTLETY POD PIERZYNKĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z indyka
  • przyprawa gyros
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Farsz

  • 4 ogórki korniszony
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu

Panierka

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 200 g płatków kukurydzianych


Przygotowanie

  • Fileta umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rozbić tłuczkiem.
  • Przyprawić przyprawami z obu stron.
  • Każdy kotlet panierować kolejno w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Ogórki oraz ser żółty zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, dodać majonez i wymieszać.
  • Usmażone kotlety przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek wyłożyć porcję farszu.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez ok. 15 minut.


kotlety z piekarnika
kotleciki w płatkach kukurydzianych


Poniżej znajdziecie również krótki filmik, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować panierowane kotlety pod pierzynką.

Jeśli podoba Wam się pomysł na takie kotleciki pod pierzynką, polecamy sprawdzić również nasze wcześniejsze przepisy na: filet z kurczaka pod marchewkową pierzynką, filet z kurczaka pod pieczarkową pierzynką, kurczak pod jajeczną pierzynką, filet z kurczaka pod paprykową pierzynką, filet z kurczaka pod cebulową pierzynką, filet z kurczaka pod szpinakową pierzynką, filet z kurczaka pod pierzynką z młodej kapusty.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwa + pięć =