SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Spaghetti ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to kolejna już moja propozycja na szybki i smaczny obiad. Danie to jest naprawdę ekspresowe do przygotowania. Doskonale sprawdzi się dla osób, które mają mniej czasu na gotowanie, ale też dla tych, którzy zwyczajnie nie mają ochoty na długie stanie w kuchni. To co, kto razem ze mną przygotuje to danie?


Spaghetti ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi- składniki:
* około 350 g makaronu spaghetti
* 300 g passaty pomidorowej
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 350 g pomidorków koktajlowych
* 150 g świeżego szpinaku
* olej do smażenia
* sól i pieprz czarny mielony do smaku

Wykonanie:
Makaron spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić go na sitku, przełożyć ponownie do garnka, w którym się gotował.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić ja na patelni z rozgrzanym olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość krótko podsmażyć (nie dłużej niż minutkę). Wlać passatę pomidorową, całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem koło 3-4 minuty. Pod koniec dodać liście szpinaku. Wszystko wymieszać i dalej dusić do czasu, aż szpinak "zwiędnie". Tak przygotowany sos przelać do garnka z ugotowanym makaronem, wszystko razem wymieszać, żeby makaron pokrył się sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)