Sałatka jarzynowa dla niemowlaka

Sałatka jarzynowa dla niemowlaka

Sałatka jarzynowa dla niemowlaka. Nie od dzisiaj wiadomo że maluszek który spożywa posiłki wraz z rodzicami przy wspólnym stole i widzi na własne oczy jak ktoś inny zajada kolejne smakowite kęsy, chętniej sięga po jedzenie i próbuje. Taki jest mechanizm każdego człowieka, nawet dorosłego. Przecież kiedy widzimy że ktoś je coś pysznego, nierzadko sami mamy ochotę spróbować, aż ślinka cieknie. Małe dzieci często postępują poprzez naśladownictwo. Najlepiej i najłatwiej dla nas, kiedy maluszek je to samo (oczywiście pozbawione soli, cukru i zakazanych produktów), jednak nie zawsze może okazać się to takie proste.

Podczas chociażby świąt lub innych wydarzeń okolicznościowych, gdzie na stole królują głównie potrawy z którymi niewprawionemu maluszkowi ciężko byłoby sobie poradzić, warto choć trochę zmodyfikować potrawy by ułatwić i umożliwić dziecku spróbowanie czegoś z “dorosłego” stołu. Przykładem takiej potrawy jest poniższa sałatka jarzynowa. Niby większość składników sałatki taka sama, jednak zostały one nieco inaczej przygotowane. Warzywa starte na tarce, groszek rozgnieciony widelcem, zamiast majonezu użyłam śmietany. Tak oto powstała wersja sałatki jarzynowej dla maluszka idealna i bezpieczna, natomiast rodzic może dla siebie sałatkę doprawić i ewentualnie dodać majonez.

Przyznam że odkąd rozszerzam dietę swojej córeczce, poznaję tak naprawdę smak wielu warzyw i mięs. Próbując tych nieprzyprawionych rzeczy, ugotowanych na parze niejednokrotnie dziwię się jakich smaków wcześniej nie dostrzegałam. Mówi się że przyprawy uzupełniają danie, jednak często też tłumią wiele walorów smakowych. Tylu niezwykłych doświadczeń można zaznać przy małym człowieku.

Przepis BLW na sałatkę jarzynową przepis BLW

Przepis BLW na sałatkę jarzynową przepis BLW

5.0 z 1 głos
Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

110

kcal

Przepis BLW na sałatkę jarzynową. Sałatka jarzynowa dla niemowlaka, którą mogą zjeść zarówno dorośli, jak i maluszki. Przecież najlepiej kiedy jemy to samo.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1/4 szklanki mrożonego zielonego groszku

  • jajko z chowu ściółkowego

  • 1/2 jabłka

  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 lub 12 %

  • szczypta zmielonego pieprzu


Sposób przygotowania:

  • Marchewkę, pietruszkę i selera umyj dokładnie, warzyw nie obieraj ze skórki. Warzywa włóż do garnka z wrzącą, gotującą się wodą i gotuj do miękkości mniej więcej 20 – 30 minut. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe obierz ze skórki i pozostaw do wystudzenia. Zetrzyj na średniej grubości oczkach tarki.
  • Osobno w niewielkim rondelku ugotuj mrożony groszek. Najlepiej gotuj poprzez wrzucenie zamrożonego groszku do gotującej się wody na 10 minut, ugotowany groszek musi być miękki. Odcedź z wody i rozgnieć widelcem na papkę.
  • Jajko ugotuj na twardo, najlepiej gotuj je co najmniej 10 minut (takie są zalecenia w szczególności na samym początku rozszerzania diety). Ugotowane jajeczko obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.
  • Wybierz twarde i słodkie jabłko, obierz je ze skórki i także zetrzyj na tarce na wiórki średniej wielkości.
  • Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj gęstą śmietanę oraz odrobinę zmielonego pieprzu, wymieszaj sałatkę.
  • Porcję sałatki zaserwuj w towarzystwie innych pyszności do wyboru. Wybrałam słodkie jeżyny i świeży chlebek z masełkiem, który jest ostatnio ulubioną potrawą mojej córy. Pozwól dziecku jeść sałatkę rączkami lub pomagaj mu nabierać na łyżeczkę. Pamiętaj o podaniu wody do posiłku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*