Menu Zamknij

Naleśniki z młodą kapustą

Naleśniki z młodą kapustą to pomysł na rewelacyjny obiadek lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Mimo swojej prostoty są mega smaczne, aż chce się więcej. Zapraszam do wypróbowania, bo naprawdę warto.

Nalesniki z młodą kapustą – składniki:

Składniki na farsz:

  • 1 większa głowka młodej kapusty
  • około 400 g boczku wędzonego
  • około 375 ml bulionem ub wody( 1,5 szklanki )
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 średnie cebule
  • kawałek pora ( tylko bialq część)
  • sol i pieprz do smaku

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml gazowanej wody mineralne (2/5 szklanki)
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 6 łyzek oleju do ciasta + olej do smażenia naleśników

Naleśniki z młodą kapustą – wykonanie:

  1. Z kapusty wykrawamy głąb. Wszystkie liście dość drobno szatkujemy. Przekladamy liście do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Przykrywamy garnek i zagotowujemy. Nastepnie odkrywamy arek na około 2 minuty, aby ulotniły się brzydkie zapachy. Po 2 minutach ponownie przykrywamy i gotujemy kapustę około 10- 12 minut do miękkości. Co jakiś czas mieszamy kapustę i pilnujemy, aby czasem jej nie rozgotować. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  2. Boczek kroimy w kostkę o boku 0,5 cm. Smażymy na patelni do zarumienienia na małym płomieniu.
  3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Białą część pora również kroimy w kosteczkę.
  5. Pokrojoną cebulkę i pora dodajemy do boczku i smażymy całość przez chwilę, aż cebulka się zeszkli. Nastepnie dodajemy 2 łyżki masła. Czekamy aż masło się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Cały czas mieszamy aż zrobi się lekko brązowa zasmażka. Po tym czasie dodajemy do usmażonego boczku 2 -3 chochelki wody z ugotowanej kapusty i mieszamy. Usmażony boczek z cebulką i porem przelewamy do garnka z kapustą. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Do całości dodajemy koperek i mieszamy. Dodajemy jeszcze sól, pieprz do smaku i gotujemy chwilę około 2- 3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.
  6. Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i krótko miksujemy. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Patelnię o średnicy około 22 cm rozgrzewamy. Smażymy naleśniki z obu stron do zarumienienia.
  7. Po usmażeniu układamy naleśniki na duży talerz i przykrywamy pokrywką, aby nie wyschły.
  8. Na jeden brzeg naleśnika nakładamy ugotowany farsz z kapusty i składamy boki naleśnika do środka, a następnie zwijamy w rulon.
  9. Zwinięte naleśniki smażymy na niewielkim tłuszczu do zarumienienia.
  10. Tak usmażone można podawać z gęsta śmietaną lub sosem czosnkowym, ale to wg. uznania. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *