Makaron z kremowym sosem i czosnkiem niedźwiedzim

dlugi-makaron-w-jasnym-sosie-na-talerzu
 

Czosnek niedźwiedzi to pyszne zielone listki, które pojawiają się na naszych stołach w kwietniu i w maju. Najlepiej smakuje na surowo, ma wtedy najwięcej aromatu i właściwości odżywczych, ale oczywiście pyszny jest również gotowany, smażony czy pieczony.

Na blogu znajdziesz kilka przepisów np. makaron ze szpinakiem, sałatkę z ziemniakami, pesto z czosnku niedźwiedziego. Natomiast dziś proponuję makaron z kremowym sosem i czosnkiem niedźwiedzim. To bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Sos jest przygotowany na bazie serka mascarpone i kremówki, więc z pewnością nie jest to dietetyczne danie 😀, ale smakuje znakomicie.


Makaron z kremowym sosem i czosnkiem niedźwiedzim


Makaron z kremowym sosem i czosnkiem niedźwiedzim

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 suszonych pomidorów
  • 200 g kremówki
  • 250 g mascarpone
  • kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • 200 g makaronu bucatini 


Wykonanie

  • Cebulę i czosnek drobno pokrój. Zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle i oleju.
  • Pomidory pokrój w paski, wrzuć na patelnię, dodaj kremówkę i mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj, aż serek się rozpuści i następnie dodaj sól i pieprz.
  • W międzyczasie ugotuj makaron. Przy odcedzaniu zachowaj kilka łyżek wody z gotowania.
  • Listki opłucz i pokrój. Dodaj je do sosu i wymieszaj. Pamiętaj, żeby sosu już nie gotować.
  • Na koniec makaron połącz z sosem, podlej wszystko kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu i wymieszaj. Od razu podawaj.

 


Komentarze