poniedziałek, maja 09, 2022

Zapiekane udka na młodej kapuście

 

Zapiekane udka na młodej kapuście


Szukasz pomysłu na obiad? Ten prosty przepis jest właśnie dla Ciebie. Najnowszym trendem jest kotlet z udek kurczaka na młodej kapuście.  To takie proste a smakuje niesamowicie.


7 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki:

·       7 udek z kurczaka

·       1 główka młodej kapusty

·       3 marchewki

·       3 łyżki majonezu

·       3 łyżki ketchupu

·       2 łyżki oliwy z oliwek

·       2 łyżki przyprawy Gyros

·       Sól

·       Pieprz

Sposób przygotowania:

1.   Mięso myję, ususzam, usuwam kości, rozcinam na kształt kotleta. Mięso doprawiam przyprawą Gyros. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.





2.   Kapustę kroję na dwucentymetrowe krążki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję oliwą. Marchewki obieram, myję, ścieram na tarce o dużych, dodaję do marchwi majonez, ketchup i dokładnie mieszam. Masę marchewkową rozkładam na każdym krążku kapusty i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.








3.   Po upieczeniu na kapuście układam udka.

4.   Danie gotowe.

5.   Smacznego.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz