Lubicie zrazy? Ja bardzo. A znacie frykadelki? Są bardzo podobne, ale robimy je z mięsa mielonego. Nie musimy żmudnie rozbijać czy spinać wykałaczką. Przygotowuje się je dość prosto, choć są oczywiście bardziej czasochłonne niż zwykłe kotlety mielone. Najważniejszy w nich jest jednak… sos. „Mięsko z sosikiem” to dla mnie kwintesencja domowego obiadu. Taki obiad przypada do gustu zarówno starszym, jak i młodszym. Ja swoje frykadelki nadziewam ogórkami kiszonymi, papryką, cebulą i pieczarkami – nie jest to jednak „zestaw obowiązkowy” – można je nadziewać dowolnie. Kotlety idealnie pasują zarówno do ziemniaków z wody, jak i do kaszy.

Frykadelki jak zrazy - najlepszy domowy obiad z mięsa mielonego Frykadelki z mięsa mielonego:

  • ok. 600-700 g mielonej wołowiny lub mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek mleka (ewentualnie wody)
  • po 1 łyżeczce: soli, lubczyku, majeranku, czosnku suszonego, papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 pieczarki
  • pół małej cebuli
  • pół czerwonej papryki

Sos do frykadelek:

  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • 1 szklanka bulionu (lub wody)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30% (lub wody)
  • mąka (do obtoczenia/zagęszczenia)
  • olej do smażenia

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, mleko (lub wodę) oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy łyżką, a potem ręką do dokładnego połączenia się składników. Ogórki kroimy w niedużą kostkę i mocno odciskamy z wody. Wrzucamy je do miseczki. Pozostałe warzywa: cebulę, pieczarki i paprykę – także kroimy w kostkę i mieszamy wraz z ogórkami.

Mięso dzielimy na 6 części. Każdą rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie warzywne. Zlepiamy boki i formujemy roladkę. Obtaczamy w mące i ponownie formujemy. Gdy uzyskamy już sześć roladek, na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony na dużym ogniu, następnie wlewamy wino. Gdy połowa odparuje, wlewamy bulion (wodę), sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, w połowie czasu odwracając roladki na drugą stronę. Po tym czasie frykadelki na chwilę wyjmujemy i dodajemy do sosu musztardę oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy. W kubku – do dwóch łyżek kremówki (ewentualnie wody) dodajemy 3-4 łyżki sosu i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i wlewamy z powrotem do gorącego sosu i ponownie szybko mieszamy. Wkładamy roladki do sosu i gotujemy jeszcze chwilę do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Próbujemy, czy jest odpowiednio słony. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami.

Frykadelki jak zrazy - pyszne - przygotowanie

Frykadelki jak zrazy - pyszne - przygotowanie 2

Frykadelki jak zrazy - pyszne - przygotowanie 3

Frykadelki jak zrazy - pyszne - przygotowanie 4

Frykadelki jak zrazy - pyszne - przygotowanie 5

Frykadelki jak zrazy - pyszny obiad z mięsa mielonego

Frykadelki jak zrazy - najlepszy domowy obiad z mięsa mielonego

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!