Śmiem twierdzi, że to drożdżówki idealne. Ciasto wyszło nieziemsko mięciutkie i puszyste i zachowuje świeżość do 5 dni! :) Kruszonka na bazie cukru kokosowego to też strzał w dziesiątkę :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (8 sztuk):
- 350 g. mąki pszennej typ 450
- 200 ml. lekko ciepłego mleka
- 15 g. świeżych drożdży
- 50 g. masła
- 150 g. cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 130 g. rabarbaru pokrojonego w kawałeczki 0,5 cm
- 100 g. twarożku kanapkowo-sernikowego
- 60 g. cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Kruszonka:
- 30 g. cukru kokosowego (można zastąpić zwykłym lub trzcinowym)
- 25 g. mąki pszennej
- 20 g. masła
Oraz:
Z odważonej mąki i cukru na ciasto weź 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki i wsyp do miski. Wlej ciepłe mleko i wkrusz drożdże. Dobrze wymieszaj aby nie było grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło rozpuść i ostudź. W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier i sól. Wyrośnięty zaczyn wlej do mąki, dodaj masło i jajko. Wymieszaj składniki, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Z podanych składników zagnieć w miseczce kruszonkę.
Rabarbar wrzuć do rondelka razem z cukrem i skórką z cytryny. Wymieszaj i podgrzewaj na średniej mocy około 4 minut aż rabarbar puści sok i trochę zmięknie. Wystudź i wymieszaj z twarożkiem.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat lub stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj bułeczkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce zrób w środku spory dołeczek. Teraz drożdżówki powinny być w odleglości około 3 cm. od siebie. W dołeczki nałóż rabarbarowe nadzienie. Odstaw blaszkę na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Drożdżówki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz około 25 minut do ładnego zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz