Printfriendly

Curry z cukinii

curry z cukini

W kuchni indyjskiej dominują przepisy wegetariańskie. Jednym z często wykorzystywanych warzyw jest cukinia, dlatego też dziś postanowiłam przygotować proste, szybkie, a co najważniejsze niezwykle smaczne curry z cukinii. Myślę, że jest to danie idealne na polskie lato i jesień, kiedy cukinii jest pod dostatkiem. Wystarczy ją tylko ugotować z dodatkiem aromatycznych przypraw i będziecie mieli wspaniały, orientalny obiad. Polecam!

courgette curry

Curry z cukinii


Składniki: 


  • 500g małych cukinii
  • 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 0,5, nasion gorczycy
  • 1 ccebula
  • 2 ząbli czosnku
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 0,25 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • olej do smażenia

Jak zrobić curry z cukinii?


Cukinię dokładnie umyć i pokroić na plastry grubości około 1cm. 
W dużym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim ziarna kminu rzymskiego i gorczycy. Smażyć przez chwilę do czasu aż zaczną strzelać. 
Dodać cebulę pokrojoną w cienkie plasterki oraz rozgnieciony czosnek. Wszystko smażyć przez kilka minut aż cebula zmięknie. 
Następnie dodać przyprawy - kurkumę, mielone chili, mieloną kolendrę i kmin rzymski oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć prze kilka minut. 
Dodać pokrojoną w plastry cukinię, delikatnie wymieszać i smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie wlać krojone pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niedużym ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż cukinia będzie miękka, a sos zgęstnieje (jeżeli danie jest zbyt suche można dolać nieco wody, choć jest to mało prawdopodobne, bo cukinia powinna puścić nieco płynu). 
Pod sam koniec gotowania dodać świeżą kolendrę i przyprawę garam masala, wymieszać gotować jeszcze przez chwilę po czym podawać.
Curry z cukinii można serwować jako dodatek lub danie główne. Podawać z chlebkiem lub ryżem. 

wegetarianskie curry

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger