Strona główna Kuchnia Polska Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów. Można podawać ją z serem feta, serem pleśniowym, prażonymi migdałami, groszkiem ptysiowym czy domowymi grzankami. Jest bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Można podawać ją na obiad lub kolację oraz na ciepło lub na zimno w formie chłodnika. Podczas przygotowywania zupy krem z brokułów warto dodać go całego, łącznie z łodygą, ponieważ kryje ona w sobie dużo składników odżywczych. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jej atutem jest to, że można przygotować ją zarówno ze świeżego jak i mrożonego brokuła.

Zupa krem z brokułów

Autor: Przepis czytelnika
5.0 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

25

min.
Gotowanie

25

min.
Kalorie

250

kcal

Pyszna i zdrowa zupa krem z brokułów. Można ją podawać na kilka ciekawych sposobów. Polecamy niniejszy przepis jako podstawę kremu z brokuła.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 brokuł

  • 1 mała marchewka

  • 2 pietruszki

  • 1/2 selera

  • 2 ziemniaki

  • 1 L bulionu warzywnego

  • 2 ząbki czosnku

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • 1 garść natki pietruszki

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy do gotującego bulionu dodać pokrojone w większą kostkę warzywa łącznie z brokułem,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy.
  • Całość gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw, czyli gdzieś ok. 25-30 minut. Warzywa powinny być zanurzone w bulionie, więc jeżeli za dużo go odparuje należy dolewać wody.
  • Następnie dolać śmietankę kremówkę i całość zblendować przy pomocy ręcznego blendera na gładki i aksamitny krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubimy nieco pikantne zupy to można dodać trochę imbiru w proszku lub papryki ostrej.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*