Strona główna Przepisy czytelników Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Zaletą jest to, że można ją skomponować z wielu dodatkowych składników. Może być bardzo sycąca jeśli doda się do niej kiełbasę, boczek czy szynkę. Podstawą udanej zapiekanki jest odpowiedni wybór warzyw. Ziemniaki występują w wielu różnych odmianach, a do tego typu potrawy nada się odmiana tzw. ziemniaków sałatkowych. Chociaż zapiekanka ziemniaczana kojarzy się przede wszystkim z kuchnią polską, jest także znana w innych częściach świata. Jest daniem odpowiednim na rodzinny obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Autor: Przepis czytelnika
5.0 z 4 głosy
Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

290

kcal

Szybki pomysł na prosty i pożywny obiad? Genialna zapiekanka ziemniaczana z dwoma serami i boczkiem. Przepis podesłany przez czytelnika.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków

  • 5 średnich cebul

  • 400 g boczku surowego wędzonego

  • 100 g żółtego sera

  • 50 g sera cheddar

  • 150 g śmietanki 30 %

  • 2 duże jajka

  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

  • przyprawy: łyżka gałki muszkatołowej, sól, słodka papryka oraz szczypta pieprzu


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy przygotować ziemniaki. Umyte zalać w garnku zimną wodą, posolić i gdy się zagotują zmniejszyć moc palnika i gotować przez 15 minut. Gdy będą gotowe odstawić do ostudzenia.
  • Następnie pokroić boczek w drobną kostkę, a cebulę poszatkować również w kostkę. Następnie podsmażać boczek i po kilku minutach dodać do niego cebulę. Całość smażyć do czasu zarumienienia.
  • Naczynie żaroodporne należy wysmarować od środka odrobiną tłuszczu i ułożyć na niej część pokrojonych na grubsze plasterki ziemniaków.
  • Następnie wyłożyć połowę farszu z patelni oraz ułożyć plasterki sera żółtego lub dodać trochę startego.
  • Na koniec wyłożyć drugą warstwę z ziemniaków i zetrzeć resztę sera żółtego zwykłego lub sera cheddar.
  • Następnie należy przygotować sos. Do miski wbić dwa jajka, wlać pół szklanki śmietanki 30 % oraz dodać przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i rozlać po całej powierzchni zapiekanki ziemniaczanej.
  • Na samym końcu rozłożyć resztę farszu z boczku i cebulki. Całość można też posypać świeżymi, siekanymi ziołami.
  • Gotową zapiekankę ziemniaczaną umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec bez przykrycia przez 40 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*