Gulasz z wołowiny z marchewką i pietruszką

 Pyszne, kruche mięso wołowe w gęstym sosie - dzięki dużej ilości cebuli, lekko słodkawy przez marchewkę. Sycące pyszne danie obiadowe.
Najlepiej podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami.


Składniki:

1 kg mięsa wołowego,

6 dużych cebul,

3 duże marchewki (ok 300g),

duża pietruszka,

ziele angielskie,

liść laurowy,

sól, pieprz, łyżka oleju,

750 ml bulionu


Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę ok 2 x 2 cm. Podsmażamy w garnku z grubym dnem (lub na patelni i przekładamy do garnka) przez 5 minut na łyżce oleju.

Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, Dusimy na średnim ogniu przez półtorej godziny.

Następnie dodajemy grubo pokrojoną cebulę, gotujemy następne 30 - 40 minut. Mięso powinno już trochę zmięknąć

Dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę pokrojoną w grube plastry.

Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, cebula całkiem się rozgotuje tworząc gęsty sos, a mięso będzie kruche.



Komentarze

  1. Nie często robię wołowinę. Takiego gulaszu bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😁 polecam zrobić. Jest bardzo smaczny 🙂

      Usuń
  2. Robiłam wczoraj. Wyszedł pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz