piątek, 6 maja 2022

Szybka szakszuka

Na śniadanie na weekend polecam szybką pyszną i sycącą szakszukę z awokado.

Składniki:
- 1 cebula,
- 4 pomidory,
- 1/3 kostki masła,
- odrobina oleju,
- 3-4 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- opcjonalnie boczek, 
- sól. pieprz (do smaku),
- 1 dojrzałe awokado i sok z cytryny/limonki żeby nie ciemniało,
- szczypiorek/ bazylia/ pietruszka/ świeża kolendra do posypania.

Wykonanie:
Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni. Odkładamy, nadmiar tłuszczu odlewamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelnie na maśle z odrobiną oleju dusimy do miękkości. Dodajemy rozdrobniony czosnek. Solimy, pieprzymy. Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Kroimy na większą kostkę. Wrzucamy pomidory, delikatnie mieszamy i pozostawiamy tak, aż woda odparuje (nie mieszamy bo zrobi się przecier, a nie całe pomidory). Dodajemy boczek. Na to rozbijamy 4 jajka i dusimy, aż białko się zetnie. możemy na koniec przykryć pokrywką (ale wtedy jajka pokryje białko). Podajemy z awokado pokrojonym na plasterki (wyciskamy cytrynę żeby nie ciemniało), posypujemy świeżymi ziołami. Podaję z pieczywem z masłem, pyszności. 

UWAGA:
Mój szybszy sposób zamiast świeżych pomidorów używam passaty albo kupuję słoiczek bruschtta con peperoni, lub pomidorowej z GustoBello z Biedronki, do tego 1 łyżeczka koncentratu, doprawiam do smaku.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari