czwartek, 5 maja 2022

Przepis na risotto z cukinią

Risotto warzywne

     Co jakiś czas wyskakują restauracje z jakąś modną kuchnią. Pamiętam czasy gdy były bary mleczne i restauracje... Potem zaczęły otwierać się restauracje rożnych kuchni świata i jedna z pierwszych modnych była kuchnia włoska. 
    Dziś właśnie taki przepis z kuchni włoskiej, a dokładniej z kuchni Włoch północnych, czyli risotto. W naszym przypadku będzie to risotto z cukinią!

👉Jak zrobić risotto z cukinią?

 

Link do filmu z przepisem

 


Składniki:
  • 300g ryżu
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka masła
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego (może być też mięsny)
  • starta skórka z małej cytryny
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojony czosnek i smażymy razem przez minutę. Następnie na patelnię wsypujemy ryż i całość podsmażamy przez 2 minuty (mieszamy). 
   Po tym czasie na patelnię wlewamy bulion (niedużymi partiami) i dokładnie mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion to znowu dolewamy.  
Bulion dolewamy tak do momentu aż ryż zrobi się prawie miękki. Wtedy do ryżu dokładamy startą na dużych oczkach cukinię, zioła prowansalskie, skórkę z cytryny i całość podsmażamy przez 5 minut (pamiętając o mieszaniu). 
   Po tym czasie wyłączamy kuchnie, do ryżu dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na dwie minuty aby całość się przegryzła. Po 2 minutach risotto jest gotowe do jedzenia. 
   Wystarczy tylko posypać natką pietruszki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz