Dworskie roladki z kurczaka


Dworskie roladki z kurczaka

Pyszne, efektowne i iście królewskie danie obiadowe. Takie faszerowane roladki drobiowe świetnie sprawdzą się na rodzinnej uczcie, ale spokojnie możemy je także podać na przyjęciu. Jako dodatek do mięsa możemy zaserwować pyzy, ziemniaczki albo kaszę oraz świeżą surówkę. Polecam!

 

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie

150ml bulionu lub wody

kilka suszonych grzybków

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżka śmietankowego serka kanapkowego (typu almette, turek itp.)

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

olej do smażenia

  • Farsz:

200g pieczarek

1 łyżka masła klarowanego (zamiennie można użyć zwykłego masła)

pół małego pora

pół młodej cukinii

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

kilka łyżek śmietankowego serka kanapkowego (typu almette, turek itp.)

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy przez chwilę na patelni na maśle klarowanym ***

*** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojony por, mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***

*** Cukinię oraz paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnię, całość smażymy przez kilka minut często mieszając, aż warzywa zmiękną ***

*** Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Filety przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy ***

*** Mięso oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego i układamy po około dwie łyżki farszu ***

*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki ***

*** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach dość mocno ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***

*** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy suszone grzybki, sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie ***

*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 minut co jakiś czas obracając roladki ***

*** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz łyżkę serka, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody i zagotować ***

*** Do sosu dokładamy ponownie roladki, delikatnie mieszamy. Przed podaniem możemy posypać świeżą zieleniną ***

*** Roladki podajemy z ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE