Conchiglioni nadziewane szpinakiem i ricottą to jedno z tych dań które warto wziąć pod uwagę, gdy mamy ochotę na bezmięsny obiad. Conchiglioni to nic innego jak rozpływające się w ustach kremowe wnętrze ukryte w pysznych muszlach.

INNE PYSZNE DANIA MAKARONOWE:
  MAKARON Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI PO TAJSKU  
  ŁAZANKI ALFREDO Z BOBEM GROSZKIEM I ORZECHAMI  
  SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ  
  TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI  
  TAGLIATELE Z CUKINII Z TAPENADĄ I ORZESZKAMI  
  SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH  
  SPAGHETTI AGLIO OLIO E PEPERONCINO  
  CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM  
  CALAMARI Z SOSEM ALFREDO  
  TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO  
  SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM  

Conchiglioni nadziewane szpinakiem i ricottą

Conchiglioni nadziewane szpinakiem i ricottą:
– Przepyszna kolacja we włoskim wydaniu
– Pyszne, zdrowe i aromatyczne
– Idealne na obiad i kolacje
– Kremowe wnętrze ukryte w muszlach
– Nie tylko dla amatorów włoskiej kuchni

Conchiglioni nadziewane szpinakiem i ricottą

ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Makaron Conchiglioni – 30 muszelek
– Szpinak mrożony – liście 450g
– Ser ricotta – 250g
– Cebula – biała większa
– Czosnek – 4 ząbki
– Pomidory krojone w puszce Primo Gusto
– Parmezan tarty – 20g
– Bazylia świeża – 10 posiekanych listków
– Gałka muszkatołowa – do smaku
– Sól do smaku
– Pieprz do smaku
– Olej do smażenia

PRZEPIS:
1. Makaron ugotuj około 7 minut w osolonym wrzątku. Ugotuj więcej muszelek niż ilość którą chcesz nadziewać. Niektóre muszelki mogą się przerwać. Ugotowane muszle przelej zimną wodą i odstaw.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Dodaj cebulę posiekaną w kostkę. Cebulę przesmażaj do czasu kiedy się zeszkli.
3. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszaj całość i dołóż mrożone liście szpinaku. Smaż od czasu do czasu mieszając aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
4. Szpinak dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Dodaj do niego ricottę i dobrze wymieszaj. Ewentualnie dopraw ponownie do smaku.
5. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź po dnie puszkę pomidorów krojonych. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną świeżą bazylią.
6. Każdą muszlę nadziej przygotowanym szpinakowym farszem i zanurz w sosie.
7. Postępuj tak samo z każdą kolejną muszelką do wykończenia farszu i miejsca w naczyniu.
8. Tak przygotowane danie posyp parmezanem i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni / góra-dół.

CONCHIGLIONI NADZIEWANE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Czas przygotowania40 minuty
Czas gotowania30 minuty
Porcje: 2
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Makaron Conchiglioni – 30 muszelek
  • Szpinak mrożony – liście 450g
  • Ser ricotta – 250g
  • Cebula – biała większa
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Pomidory krojone w puszce Primo Gusto
  • Parmezan tarty – 20g
  • Bazylia świeża – 10 posiekanych listków
  • Gałka muszkatołowa – do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

PRZEPIS

  • Makaronugotuj około 7 minut w osolonym wrzątku. Ugotuj więcej muszelek niż ilość którą chcesz nadziewać. Niektóre muszelki mogą się przerwać. Ugotowane muszle przelej zimną wodą i odstaw.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Dodaj cebulę posiekaną w kostkę. Cebulę przesmażaj do czasu kiedy się zeszkli.
  • Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszaj całość i dołóż mrożone liście szpinaku. Smaż od czasu do czasu mieszając aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
  • Szpinak dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Dodaj do niego ricottę i dobrze wymieszaj. Ewentualnie dopraw ponownie do smaku.
  • W naczyniu żaroodpornym rozprowadź po dnie puszkę pomidorów krojonych. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną świeżą bazylią.
  • Każdą muszlę nadziej przygotowanym szpinakowym farszem i zanurz w sosie.
  • Postępuj tak samo z każdą kolejną muszelką do wykończenia farszu i miejsca wnaczyniu.
  • Tak przygotowane danie posyp parmezanem i piecz 25 minut w piekarnikunagrzanym do 180 stopni / góra-dół.
Conchiglioni nadziewane szpinakiem i ricottą

SMACZNEGO!