Jak wykorzystać mrożone owoce – przepisy i porady

Jak wykorzystać mrożone owoce – przepisy i porady

Macie czasami ochotę na trochę lata w środku zimy? Wiele deserów, czy potraw, które jadamy, wymaga użycia owoców. Niestety poza sezonem ciężko o świeże owoce. Wtedy można z powodzeniem użyć mrożonych.

W tym poradniku dowiesz się, jak wygląda proces mrożenia owoców, poznasz także kilka pomysłów na ich wykorzystanie. Jeżeli zatem interesuje Cię dany temat, świetnie się składa, bo ten poradnik jest dla Ciebie!

Mrożone owoce, tak samo wartościowe jak świeże produkty

Każdy z nas lubi świeże owoce. Jednak niestety, nie zawsze można dostać je przez cały rok. Chciałoby się, aby jednak móc z nich korzystać w każdej chwili, nie tylko ze względu na smak, ale także na wartości odżywcze, w które wlicza się bardzo duża ilość witamin.

Istnieje jednak sposób, dzięki któremu można cieszyć się owocami przez cały rok. Tym sposobem jest mrożenie. Nikomu nie trzeba przypominać, że mrożenie to jeden z najlepszych sposobów odnośnie konserwowania żywności. Mrożenie nie wpływa w niekorzystny sposób na owoce, gdyż zachowują one wszystkie swoje cenne właściwości. Ponadto, mrożonki nie wymagają używania szkodliwej chemii. Owoce, które poddano procesowi mrożenia, nie wymagają żadnych konserwantów itp. Natomiast sam proces mrożenia jest całkiem prosty.

mrożone owoce

Kilka słów na temat mrożonych owoców

Poniżej znajdziesz kilka przydatnych zdań na temat mrożenia owoców. Stosując się do wymienionych zasad, będą one smaczne i aromatyczne, a zarazem jędrne.

  1. Zamrażaj niemal od razu po zbiorze – Pamiętaj, że czas jest ważny. Im mniej go upłynie od zbioru, tym mniej owoc straci cennych minerałów.
  2. Przeprowadź selekcję i wybieraj do mrożenia jedynie owoce jędrne oraz bez uszkodzonej skórki – Najważniejsze, aby owoce nie były np. nadpsute. Co więcej, jeżeli dostrzeżemy pleśń, należy taki owoc wyrzucić. Pleśń potrafi rozprzestrzeniać się wewnątrz produktu, zatem nawet odkrojenie minimalnie nadpsutej części nic nie da. Zjedzenie może doprowadzić do problemów zdrowotnych!
  3. Mycie i osuszanie – Zrób to dokładnie. Jeżeli nie osuszysz dokładnie owoców, zapewne pokryją się one dodatkową warstwą lody, co z kolei może doprowadzić do ich zbrylenia.
  4. Borówki, maliny i inne drobne rodzaje zamrażaj w całości, a duże przekrój na części – Pamiętaj, że z przekrojonych owoców należy usunąć pestki itp.
  5. Owoce mróź bez poddawania ich obróbce termicznej – Dzięki temu, nie stracą one cennych witamin.

Pamiętaj także, że jeżeli chodzi o owoce miękkie, typu np. jagody, czy truskawki, warto je lekko zmrozić oddzielnie, zanim przesypiemy je do wspólnego pojemnika i zamrozimy w ten sposób. Dlaczego? Otóż to proste. Chodzi o to, aby się nie skleiły. Gdy będą lekko zmrożone osobno, nawet kolejno po przesypaniu do wspólnego pojemnika nie po sklejają się.

Minimalna temperatura mrożenia powinna wynosić -18 stopni. Pamiętaj także, że przy wyższych wartościach, istnieje możliwość utraty cennych witamin i minerałów.

Jeżeli zabierasz się za mrożenie owoców, przygotuj najlepiej plastikowe pudełka. Możesz także użyć próżniowych woreczków.

Dobrą radą także jest to, aby odpowiednio porcjować. Pamiętaj, że po ich rozmrożeniu proces psucia jest szybszy, aniżeli wtedy kiedy są świeże.

Po zamrożeniu możesz przechowywać je w zamrażarce nawet do 12 miesięcy.

Proces rozmrażania

Proces zamrażania powinien być wykonywany z zachowaniem pewnych zasad. Podobnie jest z procesem rozmrażania. Często błędy, które popełnia się podczas rozmrażania owoców, doprowadzają do katastrofy. Poniżej znajdziesz kilka prostych zasad prawidłowego rozmrażania.

Nigdy nie wkładaj mrożonek do rozgrzanego piekarnika, chyba że będzie posiadał odpowiedni program do rozmrażania produktów.

Nie polewaj także mrożonych owoców gorącą wodą, ani nie rozmrażaj ich w temperaturze pokojowej! Czasami także, niektóre mrożone owoce wrzuca się do gorącej wody i rozmraża w ten sposób. Warto wspomnieć, że alternatywą gotowania jest rozmrażanie na parze.

Pamiętaj także, aby nigdy nie rozmrażać produktów kilka godzin wcześniej, tylko bezpośrednio przed zastosowaniem. Nie należy także rozmrażać produktów zupełnie, lub prawie do końca.

Jeżeli chcesz przejść przez omawiany etap prawidłowo, należy rozmrażać owoce bezpośrednio w mikrofali. Oczywiście z uwzględnieniem trybu rozmrażania. Możesz także użyć ciepłej, ale nie gorącej wody. Następnie postarać się odsączyć je z soku. Jednym z lepszych sposobów jest wstawienie mrożonki do lodówki i odczekanie odpowiedniej ilości czasu.

Czasami niektóre owoce nie wymagają rozmrażania. Zależy, do czego mają zostać zużyte. Jeżeli chcesz np. zrobić lody, czy udekorować ciasto, nie musisz rozmrażać owoców!

Pamiętaj także, że warzywa mrożone posiadają podobny proces zamrażani, jak i rozmrażania.

W pełni naturalne produkty, jakimi są mrożonki – szukaj w sklepach

Jak widać, owoce możemy mrozić samodzielnie. Jednak zdarza się, że nie każdy z nas ma na to czas, chęci, czy chociażby posiada odpowiednie umiejętności. W takim przypadku bez obaw możesz sięgnąć po mrożone owoce, które znajdziesz w sklepach. Są to naturalne produkty, bez konserwantów. Wybór jest naprawdę spory i w zasadzie można znaleźć każdy rodzaj owoców, jaki chcemy.

co można zrobić z mrożonych owoców

Co można zrobić z owoców mrożonych

Skoro już wiemy jak prawidłowo obchodzić się z mrożonymi owocami, czas przejść do tego, gdzie można je wykorzystać. Otóż możliwości jest naprawdę całkiem sporo. Poniżej znajdziesz kilka przepisów z wykorzystaniem owoców mrożonych!

Lody borówkowe z bananami

Zaczniemy od pysznego deseru, bo czemu nie! Do przygotowania nie będziesz potrzebował dużej ilości składników, a sam proces jest banalnie prosty!

Składniki

  1. Owoce mrożone borówki (najlepiej jedna szklanka).
  2. Dwa banany (dobrze, aby były schłodzone).
  3. Coś do osłodzenia, np. miód (wedle uznania).

Przygotowanie:

Mrożone borówki, jak również banany, należy zblendować, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie należy dosłodzić ją za pomocą np. miodu, lecz nie jest to konieczne. Całość przełożyć do pucharków i można podawać. Najlepiej od razu!

Shake z wykorzystaniem owoców mrożonych

Nie mogło zabraknąć tej pozycji! Szybki deser, a zarazem bomba witaminowa. Sprawdź jak go przygotować!

Składniki

  1. Mrożone owoce – najlepiej szklanka (każdy rodzaj będzie się nadawał, truskawki, borówki, maliny – wszystko wedle uznania).
  2. Mleko – 3/4 szklanki (opcjonalnie może być jogurt).
  3. Coś do osłodzenia, np. miód (wedle uznania).

Przygotowanie:

Mrożone owoce należy zblendować na gładką masę. Kolejno, należy dodać do nich mleko, lub jogurt. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy cukru, lub miodu, jeżeli jest taka potrzeba. To wszystko! Shake z mrożonymi owocami gotowy!

Owsianka zapiekana z owocami

Co w przypadku, kiedy mamy ochotę na wymienioną owsiankę, a nie mamy pod ręką świeżych owoców? Z powodzeniem możemy użyć mrożonych!

Składniki

  1. Płatki owsiane – około 3/4 szklanki.
  2. Mleko – 1/3 szklanki, najlepiej wykorzystać mleko 2%.
  3. Maślanka – 1/3 szklanki.
  4. Łyżeczka cukru.
  5. Szklanka owoców (rodzaj wedle uznania).
  6. Połowa granatu – opcjonalnie.

Przygotowanie

Do miski wlej maślankę, mleko, a także wsyp cukier, płatki owsiane i owoce. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Należy piec całość przez około 30 minut. Po upieczeniu możesz danie posypać ziarnami granatu. Gotowe!

Oczywiście jest to kropla w morzu tego, w czym można wykorzystać mrożone owoce. Jak wiadomo, mogą praktycznie w każdym przypadku zastąpić świeże.

Podsumowanie

Mrożone owoce to świetna alternatywa dla świeżych, np. wtedy kiedy nie mamy do nich dostępu, lub już jest poza sezonem. Owoce mrożone, co bardzo ważne, poprzez proces zamrażania nie straciły swoich walorów. Na szczęście nie musimy ich mrozić samodzielnie, gdyż w sklepach znajdziesz ulubione rodzaje owoców w mrożonej postaci! Nie czekaj i wykorzystaj owoce mrożone już teraz! Np. do pysznego deseru!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz