Strogonow z kurczakiem  to pyszne, pożywne i sycące danie, które nie wymaga długiej obróbki termicznej i jest dość szybkie w przygotowaniu. Może być świetną alternatywą dla tradycyjnego strogonowa. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

 

 


500 g piersi z kurczaka

3 duże cebule

500 g pieczarek

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

5 ogórków konserwowych

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 litr bulionu

2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1-2 łyżki mąki pszennej

1/2 szklanki zimnej wody

olej do smażenia

czarny pieprz

sól

Obraną cebulę kroimy w kostkę. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w paski. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę.

Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w paski, po czym oprószamy solą oraz czarnym pieprzem. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.

Do dużego garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie ją szklimy często mieszając, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy około 5 minut. Do cebuli i pieczarek dodajemy czerwoną i żółtą paprykę oraz ogórki, całość podsmażamy około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie do warzyw wrzucamy podsmażone mięso, wlewamy bulion, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze około 5-10 minut do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Do gotującego się strogonowa dodajemy koncentrat pomidorowy, całość doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym pieprzem.

Do miseczki wsypujemy mąkę, wlewamy zimną wodę i wszystko razem łączymy. Tak przygotowaną zawiesię wlewamy do strogonowa, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowane danie podajemy z pieczywem.


 

8 odpowiedzi

  1. Stroganov !!! = Porucznik Aleksiej Stroganov = Koles ktory to danie wymyslil = Adiutant jednego z Generalow Wujaszka Napoleona = Kampania Wegierska = Wegry = Puszta = chata pasterska na Puszcie = Pasta pomidorowa + biala cebula + czosnek + poledwica wolowa + suszona wegierska papryka czerwona + kwasna pelna smietana !!! + dodatek francuski ( Pan General ) = musztarda francuska – mozliwe ze Dijon + Brandy lub Cognac i JUZ = TO WSZYSTKO = zadnych pieczarek ogorkow itp a juz Boze uchowaj Kury !!!!!!!!
    Pani przepis = FRICASSE z Kurczaka !!! roznica mniej wiecej taka sama jak miedzy Skoda a Ferrari 🙂
    Jak juz postanowila Pani blog kulinarny prowadzic to moze lepiej trzymac sie zasady Hipokratesa = Po pierwsze NIE szkodzic… Takie blogi czytuja ZAWODOWCY 🙂 wiec po co narazac sie na smiesznosc… 🙂
    Chyba ze uznaje Pani Zurek na pomidorach z Bazylia … Mozna ??? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.