Chałka z kruszonką

Chałka, którą uwielbiam, nie tylko za smak, ale też za zapach, który unosi się podczas pieczenia. Dobra na śniadanie, podwieczorek, albo na piknik, sama albo z dodatkami miodem lub konfiturą :) Do środka możecie dodać rodzynki albo wiśnie (to nasza ulubiona wersja). 




Chałka z kruszonką

Składniki:

Ciasto

1)     500 g mąki pszennej

2)     40 g drożdży

3)     50 g cukru

4)     120 g masła

5)     1 jajko

6)     3 żółtka

7)     150 g ciepłego mleka

8)     łyżeczka soli

9)     łyżka startej skórki pomarańczy

Kruszonka:

1)     łyżka masła

2)     łyżeczka cukru

3)     łyżka mąki

Dodatkowo:

1)     jajko (do posmarowania chałki)

Sposób przygotowania:

1.     Przygotowujemy zaczyn: Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i 4 łyżki mąki i wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

2.     Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, jako, żółtka, miękkie masło, łyżkę skórki pomarańczowej oraz zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (ciasto można też wyrobić przy pomocy miksera z odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego). Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3.     Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy po trzy wałeczki, z których zaplatamy warkocze.

4.     Tak przygotowane chałki układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

5.     Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładamy wszystkie składniki kruszonki i rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.

6.     Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut.

Smacznego!

















Komentarze