Małdrzyki, czyli placuszki serowe













Małdrzyki wywodzą się z regionalnej kuchni małopolskiej.  

Małdrzyki to bardzo łatwe i szybkie placuszki, 

których głównym składnikiem jest twaróg.  

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tych placuszków, to polecam :)









Składniki:

  • 500 g sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
dodatkowo
  • masło klarowane do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia



Wykonanie:
Twaróg przekładam do miski, rozgniatam widelcem. Następnie dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam, by wszystko razem się połączyło.  Na patelni rozgrzewał łyżkę masła, na talerz wsypuję mąkę. Z masy serowej formuję placuszki, obtaczam w mące i lekko spłaszczam. Smażę na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!
















 







2 komentarze :

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);