kwietnia 28, 2022

Pulpety z mintaja w sosie pomidorowo-cukiniowym

Mintaj cieszy się w Polsce mniejszą popularnością niż łosoś czy choćby pochodzący z tej samej rodziny dorsz. W sklepach najczęściej możemy je dostać w postaci łatwych do przygotowania filetów.

Mintaj to doskonała propozycja dla osób na dietach redukcyjnych - jego kaloryczność jest niska w porównaniu do innych ryb. Jednocześni jest bogatym źródłem białka, a także witaminy D i selenu.

Ważną zaletą tej ryby jest także niska zawartość rtęci, jest więc lepszym wyborem dla dzieci czy kobiet w ciąży.



Pulpety z mintaja w sosie pomidorowo-cukiniowym - przepis na 4 porcje

Do przygotowania pulpetów będą Ci potrzebne:

  • 300g cukinii,
  • 600g filetów z mintaja,
  • 700g passaty pomidorowej,
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek posiekanego koperku,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Rybę zmiel, dopraw solą i pieprzem.
2. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Połowę cukinii dodaj do masy rybnej razem z 5 łyżkami mąki ziemniaczanej, koperkiem i natką pietruszki.
4. Uformuj klopsiki, obtocz je w pozostałej mące i odłóż na blat.
5. Na głęboką patelnię wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i kuminem, dodaje resztę cukinii, po czym zagotuj.
6. Do gorącego sosu dodaj pulpety.
7. Gotuj wszystko 20 minut na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger