czwartek, 28 kwietnia 2022

Makowiec cytrynowy + filmik

 

Proponuję dziś pyszne i proste ciasto - makowiec cytrynowy, w którym jest mniej maku, a cytryny tyle ile w każdym cieście cytrynowym. Mak stanowi ciekawe uzupełnienie i ładnie wygląda. Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *

Składniki (proporcje na keksówkę):
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 cytryna
  • ok. 1 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
1. 200 g miękkiego masła ucieramy z 3/4 szklanki cukru.










2. Suche składniki mieszamy w osobnej misce.










3. Trzemy skórkę z cytryny i wyciskamy sok - połowa soku pójdzie do ciasta a druga połowa do lukru.









4. Następnie wbijamy po jednym całym jaku i dalej miksujemy.






5. Następnie dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki i dalej miksujemy.









6. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Miksujemy.









7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.








8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50-55 minut, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół.









9. Lukier - ok. 1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny i ewentualnie odrobinę wody - mieszamy.









10. Wystudzone ciasto smarujemy lukrem.

Smacznego :-)












Poniżej zapraszam na filmik:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz