Królik w oliwie duszony przepis z Krety

Królik w oliwie duszony to chyba najprostszy sposób na przygotowanie tego delikatnego i chudego mięsa. Kawałki królika należy smażyć na mocnym ogniu na oliwie, a następnie dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Królik w oliwie duszony to chyba najprostszy sposób na przygotowanie tego delikatnego i chudego mięsa. Kawałki królika należy smażyć na mocnym ogniu na oliwie, a następnie dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa. Przepis pochodzi ze Sfakii (górski rejon Krety) i stanowi niezwykły pokaz siły prostoty kuchni. Tsigariasto (bo tak nazywa się taki sposób przygotowania mięsa) to jedynie mięso z kością i sól, czasem do tego nieco lokalnego wina. Królik w oliwie duszony to danie wybitne i to bez słowa przesady. Oczywiście warunkiem niezbędnym jest idealnie świeże mięso wiadomego pochodzenia. Żadne sklepowe, czy supermarketowe się po prostu do tego nie nadaje. Mój królik miał całkiem sporo tłuszczyku. Otóż królika kupiłem u mojego sąsiada, który takowego hodował w okresie zimowym. Królik lubił sobie zimą dobrze zjeść, a dzięki temu i ja (oddając zwierzęciu należny szacunek) ucztę potem wspaniałą miałem.

Składniki

królik
pół szklanki czerwonego wytrwanego wina
oliwa
sól, pieprz

Królik w oliwie duszony przepis

Zdobądź idealnie świeżego królika, najlepiej wiadomego pochodzenia. Tak, pochodzenie ma znaczenie. Królika posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę (oliwy musi być tyle, aby pokryła całe dno patelni), a następnie wrzuć królika. Przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso na mocnym ogniu około 5 minut, aż bardzo dobrze się zrumieni.

Porada-> tsigariasto to metoda przygotowywania mięsa ze Sfakii, górskiego rejonu Krety

Metoda obróbki cieplnej mięsa zwana tsigariasto polega na mocnym zrumienieniu mięsa na oliwie, a następnie na jego niezwykle powolnym duszeniu w tej samej oliwie pod przykryciem.

Gdy mięso jest już solidnie zrumienione z obu stron wlej do niego około 100 ml czerwonego wytrawnego wina. Następnie odparuj wino, a potem skręć ogień pod patelnią do minimum, przykryj patelnię pokrywką i duś królika na bardzo wolnym ogniu 30 minut.

Po tym czasie odwróć królika na drugą stronę i duś kolejne 20 minut pod przykryciem. W tym czasie zaglądaj na patelnię raz na jakiś czas. W miarę potrzeby obracaj kawałki królika, aby równomiernie się rumieniły. Staraj się jednak nie przerywać procesu duszenia.

Królik w oliwie duszony tsigariasto po około 45-50 minutach powinien być idealnie miękki i porządnie rumiany, fragmentami chrupiący.

Królik w oliwie duszony sposób podania

Podawaj chwilę po przygotowaniu polany aromatyczną oliwą powstałą podczas duszenia się królika.


Poznaj również przepis na ragout z królika czyli greckie stifado z królika.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *