Jak usmażyć kanię ?

by - 4/28/2022 12:01:00 AM

Smażone kanie są popularnym daniem w okresie letnim oraz wczesną jesienią. To wyjątkowo smaczne grzyby, a ich kapelusz można przyrządzić w chrupiącej panierce. Co ciekawe, tak usmażona kania może przypominać w smaku tradycyjnego schabowego. Z tego poradnika dowiesz się, jak prawidłowo usmażyć kanie.




Kania: kilka faktów

Kanie w wersji smażonej to wyjątkowo pyszne danie. Jak wspomnieliśmy wcześniej, niektórzy porównują nawet jej smak do klasycznego schabowego, co może być zachętą dla osób chcących zastąpić mięso w swojej diecie. Jest to też danie niezwykle sycące, co wynika z pokaźnych rozmiarów kapelusza tego grzyba, który może mieć aż 30 cm średnicy.

Ten pyszny grzyb należy do rodziny pieczarkowatych. Najpopularniejszą odmianą jest czubajka kania.

Spotkać ją można między lipcem a październikiem głównie na polanach, łąkach i w lasach liściastych. Podczas poszukiwań warto wziąć pod uwagę fakt, że grzyby te rosną w grupach. Kiedy więc znajdziemy pojedynczą sztukę, oznacza to, że w pobliżu jest ich więcej.

Osoby bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia w zbieraniu grzybów powinny być ostrożne podczas zbierania kań. Grzyb ten niestety ławo można pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.

Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego?




W celu upewnienia się, z jakim grzybem mamy do czynienia, w trakcie poszukiwań należy zbierać je w całości (w żadnym wypadku nie odcinać ich za pomocą noża – musimy zweryfikować wszystkie cechy, również te znajdujące się niżej).

Pomimo wielu podobieństw, oba grzyby – i kania, i muchomor sromotnikowy – wyróżniają pewne specyficzne cechy (które widać wyłącznie u dojrzałych osobników):

  • zapach: kania – grzybowy; muchomor sromotnikowy – mdły, lekko słodki,
  • trzon: kania - ruchomy pierścień; muchomor sromotnikowy - kołnierzykowaty i zwisający pierścień, nieruchomy i przytwierdzony do trzonu,
  • nóżka: kania - smukła i długa , a bulwa wyrasta z ziemi; muchomor sromotnikowy - gładka z bulwą znajdującą się u nasady,
  • blaszki: kania – beżowe; muchomor sromotnikowy – białe,
  • kapelusz: kania - płaski z chropowatą powierzchnią pokrytą brązowymi plamami; muchomor sromotnikowy – oliwkowozielony o gładkiej powierzchni.

Dla zachowania absolutnej pewności co do tego, z jakimi grzybami mamy do czynienia podczas grzybobrania, najlepiej skorzystać z pomocy kogoś bardziej doświadczonego. Dobrze jest też pamiętać o tym, że z zebranymi grzybami można udać się do miejscowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej – tam uzyskamy fachową opinię.

Jak usmażyć kanię?

Przejdźmy do konkretów i zajmijmy się kwestią smażenia tych smacznych grzybów. Na samym początku musisz zacząć od dokładnego wyczyszczenia kapelusza (m.in. z piasku itp.). Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą, a po skończeniu osuszyć grzyb papierowym ręcznikiem.

Następnie zabierzmy się za panierowanie. Można użyć mąki, jajka lub bułki tartej (albo wszystkiego razem). Panierowanie kań wygląda bardzo podobnie jak w przypadku kotletów schabowych. Grzyby najlepiej przyprawiać po zakończeniu smażenia, na przykład na talerzu.

Zastanawiasz się, na jakiej patelni smażyć kanie? Należy wybrać odpowiednie naczynie w dobrym, branżowym sklepie, takim jak Prymus AGD. Znajdziesz tam patelnię idealnie odpowiadającą Twoim potrzebom.
 
Podsumowanie
 
Po przeczytaniu tego poradnika z pewnością nabrałeś smaku na te pyszne grzyby. Pamiętaj o bezpieczeństwie podczas grzybobrania, o czym także mogłeś przeczytać kilka akapitów wyżej. Mamy nadzieję, że zarówno poszukiwania, jak i przyrządzanie kań będą udane.


Podobne Posty

4 comments

  1. Strasznie dawno nie byłam na grzybach, obawiam się, czy rozpoznam te jadalne, ale takie kanie zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, na grzybach byłam z kilkanaście lat temu ;)

      Usuń
  2. Dawniej bardzo lubiłam kanię, a teraz boję się jej jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie zbieram kanii, ale podgrzybki, koźlarze i borowiki z wielką radością

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych