Dzisiaj polecam kurczaka duszonego w pomidorach.
Mięso duszone w pomidorach jest bardzo delikatne, kruche i bardzo soczyste, a dzięki dodaniu podsmażonej kiełbaski jest to też danie chrupiące. Można tez posypać serem parmezan zyska więcej aromatu.
Składniki na 4 porcje:
- puszka pomidorów krojonych (najlepiej z bazylią i oregano) (400 g)
- dwa filety drobiowe
- ryż gotowany
- 200g kiełbaski śląskie (najlepiej drobiowe)
- kostka rosołowa
- sól, oregano, bazylia
- 5 łyżek oleju
Wykonanie:
Kiełbasę pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć na oleju, aż będą chrupiące. Rozłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Na tłuszczu pozostałym po obsmażeniu kiełbaski podsmażyć z obu stron posolone z obu stron filety z kurczaka , pokrojone na kawałki. Po obsmażeniu dodać ok. 100 ml wody, kostkę rosołową (drobiową) i dodać pomidory. Dusić po przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie ugotować 2 woreczki ryżu. Pod koniec duszenia dodać kiełbaskę podsmażoną i wymieszać. Ryż wysypać na talerz i polać gorącym sosem.
Przed podaniem można posypać świeżo tartym serem parmezan.