kwietnia 26, 2022

Mus chałwowy



Dziś coś dla łasuchów. Kto z nas nie lubi czasami skubnąć sobie odrobinkę chałwy? :) Ja zamiast skubać postanowiłam jeść ją łyżkami! :D Stworzyłam obłędny deserek, którego bazą jest mus z chałwy. To mocno uzależnia :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (6 porcji):

  • 200 g. chałwy
  • 200 g. białej czekolady
  • 500 ml. schłodzonej śmietanki 30%
  • 10 g. żelatyny w proszku
  • 3 łyżki zimnej wody
Borówki:
  • 400 g. borówek
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Oraz:
  • 1 szkl. pokruszonych mieszanych orzechów (ziemne, włoskie, nerkowce)




Żelatynę wsyp do szklanki i zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.

200 ml. śmietanki zagotuj w garnku, wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę oraz pokruszoną chałwę. Mieszaj i podgrzewaj na malutnim ogniu, aż powstanie jednolita masa. Dodaj napęczniłą żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Zestaw garnek z palnika i pozostaw masę do lekkiego przestygnięcia.

Pozostałe 300 ml. śmietanki ubij na sztywno, a następnie dodaj do letniej masy chałwowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przelej masę np. do szklanego lub plastikowego pojemnika i wstaw do lodówki na 8 godzin.

Borówki wrzuć do rondelka. Dodaj sok i skórkę z cytryn oraz cukier. Gotuj borówki aż wiekszość się rozpadnie. Po wystudzeniu włóż konfiturę do lodówki.

Orzechy upraż na suchej patelni i wystydź.

Na dno pucharków wrzuć mieszankę orzechów, na nie połóż trochę konfitury z borówek a następnie nabrane łyżką z pojemnika 2 lub 3 łyżki musu z chałwy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz